Neretva, Vrbas i Vrbanja nisu za kupanje

Neretva, Vrbas i Vrbanja nisu za kupanje

Kvaliteta vode u Vrbasu i Vrbanji je treće kategorije i voda u tim rijekama ne može se koristiti za kupanje – upozorili su iz Zdravstvene inspekcije Grada Banja Luka.

Svake godine, pred sezonu kupanja, obavlja se kontrola mikrobiološke ispravnosti vode na kupalištima rijeka Vrbas i Vrbanja, a ispitivanje uzoraka vode vrši Institut za javno zdravstvo RS.

Uzorci vode su ove godine uzeti na ispitivanje početkom srpnja, i rezultati ispitivanja su pokazali da se kvaliteta vode u Vrbasu i Vrbanji svrstava u treću klasu kvalitete.

Iz banjalučke Zdravstvene inspekcije upozoravaju stanovništvo da se voda te kvalitete ne može koristiti za kupanje, plivanje, sportove na vodi i rekreaciju zbog potencijalnog negativnog efekta na zdravlje kupača.

Svi koji ignoriraju ovo upozorenje, čine to na vlastitu odgovornost.

Podsjećamo, iz Agencije za vodno područje Jadranskog mora objavili su nedavno kako je i Neretva zagađena te apeliraju na kupače da zbog izrazito velike mikrobiološke neispravnosti i mogućnosti zaraze izbjegavaju kupanje u ovoj rijeci, naročito ispod Konjica, Mostara i Čapljine. 

bljesak.info

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing