Nervozni Čović zaziva i HVO strahujući od gubitka vlasti

Nervozni Čović zaziva i HVO strahujući od gubitka vlasti

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović je “najavio” kako će “Hrvati u reorganiziranoj BiH živjeti na prostoru kojeg je oslobodio i obbranio HVO”.

Dragan Čović već godinama obećava "hrvatsku teritorijalnu jedinicu" i TV kanal  FOTO: Arhiv

Dragan Čović već godinama obećava “hrvatsku teritorijalnu jedinicu” i TV kanal FOTO: Arhiv

Ponovio je i da će se “izboriti i za izmjene Izbornog zakona da Hrvati mogu birati svoje političke predstavnike i imati svoj javni RTV servis”.

Naši sagovornici smatraju da se Čović pozivanjem na HVO, čiju pušku i uniformu kao i većina u vrhu HDZ-a BiH nikad nije nosio niti je ikad vidio borbenu liniju ili proglašavajući sve stranke s hrvatskim predznakom koje se ne slažu s njegovim idejama “antihrvatskim”, samo pokazuje nervozu.

Navode da, osim priče o nacionalnoj ugroženosti, Čović i HDZ BiH nemaju drugog konkretnog programa pa da ovakvim izjavama samo prikrivaju neispunjena obećanja koja ponavljaju pred svake izbore.

20 godina ista priča

Tomislav Tomljanović, delegat Hrvatske stranke BiH u Vijeću naroda RS-a, kaže da “gotovo svi Hrvati i danas žive samo gdje je bio HVO”, ali da je pravo pitanje zašto je to tako i zašto Hrvati danas žive kao što je HDZ BiH planirao prije 25 godina.

– Mi nikad nismo bili u Hrvatskom narodnom saboru iza kojeg se skriva HDZ BiH. Nama treba svehrvatski konsenzus, a to nije ovo što radi HDZ BiH kroz HNS jer nije ista pozicija mene kao Hrvata u Derventi, nekog Hrvata u Sarajevu i onog u Grudama – kazao je Tomljanović u izjavi za Faktor.

Naglasio je da je HDZ BiH nedavnim prijedlogom izmjena Izbornog zakona BiH pokazao da upravo ta stranka dijeli Hrvate na “A-Hrvate”, “B-Hrvate” i “C-Hrvate”.

– To se odnosi na Hrvate u FBiH. Mi u RS-u za njih nismo ni “Z-Hrvati”. Izborni zakon BiH je rezultat Ustava BiH i mora se mijenjati i Ustav. Bez toga ovo što oni predlažu nema šanse za prolazak – smatra Tomljanović

Dodao je da napraviti stranku i boriti se za prava Hrvata u, na primjer, RS-u ne znači odmah biti “antihrvat”, kako to HDZ BiH predstavlja. Podsjetio je da, prema popisu, u BiH ima oko 540.000 Hrvata, da je Čović dobio oko 128.000 glasova, Martin Raguž iz HDZ-a 1990 oko 95.000… To je, prema Tomljanoviću, pokazatelj da je veliki broj Hrvata nezadovoljan i da traži alternativu različito od onog što gledamo već 25 godina.

– Gdje se to Čović dokazao kao Hrvat? Zar su za njega Hrvati samo oni koji su već 25 godina s njim, koji su nekad upravljali Sokolom u kojem su tokom rata prisilno “radili” logoraši Bošnjaci i Srbi – naglasio je Tomljanović u izjavi za Faktor.

Marinka Pejića, predsjednika Udruženja HVO Sarajevo i Hrvatskoga narodnog vijeća koji je rođen u Grudama, zanima “koliki je to prostor koji je HVO odbranio”.

– Možemo li mi Hrvati svi tu stati? Možda Čović ima plan da nas sve preseli iz Bosne u Hercegovinu. Posavinu je HDZ BiH prodao Srbima. Ne znam kako ga nije stid to govoriti. Naprosto se užasavam tih njegovih izjava – kazao je Pejić u izjavi za Faktor.

On je mišljenja da sve manje Hrvata i u Hercegovini vjeruje obećanjima HDZ-a BiH, posebno jer ta stranka i njezino rukovodstvo uvijek pred izbore oživljava stare matrice.

– On se bori da ostane na vlasti da ga ne bi uhapsili kao što su bivšeg hrvatskog premijera i Čovićevog prijatelja Ivu Sanadera. Pogledajte kolike su to nelogičnosti. Bosna, jedna od najstarijih država svijeta, toliko je mala i u njoj, nažalost, živi sve manje ljudi, a Čović i Dodik bi to sada dijelili – naglasio je Pejić.

Homogenizacija i provociranje Bošnjaka

Zoran Mikulić, predsjednik Kantonalnog odbora SDP-a BiH u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, kazao je za Faktor da nacionalne stranke, pa tako i HDZ BiH nemaju šta ponuditi pa im se cijeli program svodi na nacionalnu homogenizaciju.

– Niti glasačima mogu pokazati neki uspjeh, niti im ponuditi neki plan za budućnost. Jedini izborni program je priča o nacionalnoj ugroženosti od drugih i o formiranju nekih fantomskih državica, od čega nema ništa – kazao je Mikulić za Faktor.

Ilija Cvitanović, predsjednik HDZ-a 1990, naglasio je u ranijoj izjavi za Faktor da “nikad i ni pod koju cijenu neće pristati na ustavne promjene samo u FBiH”.

– Za mene neće prestati priča o 200.000 protjeranih Hrvata iz RS-a. Neću pristati na priču o ustavnim promjenama u FBiH i “bacanju kosti” između nas i Bošnjaka. Ustavne promjene se samo mogu dogovoriti konsenzusom tri naroda i ostalih u BiH – naglasio je predsjednik “devedesetke”.

Jerko Ivanković Lijanović, potpredsjednik Narodne stranke Radom za boljitak koji je već najavio da će 2018. biti kandidat za mjesto člana Predsjedništva BiH, naglasio je da je “evidentna nervoza i strah u redovima HDZ-a BiH jer su svjesni da gube izbore iduće godine”.

– Na toj retrogradnoj etničkoj politici pokušavaju mobilizirati određeno biračko tijelo što im, vjerujem, neće više uspijevati kao do sad. Birači su nakon više od 20 godina progledali. Dvije decenije slušaju ista obećanja od kojih se ništa nije realizirali, niti ima šansu realizirati. Takva politika se u Evropi vodila između Prvog i Drugog svjetskog rata i znamo kako je završila. Mi smo dio Evrope i naši građani žele politiku kakva se vodi u Evropskoj uniji – politika integracija i ekonomskog razvoja. I Hrvati žele takvu politiku – istaknuo je Ivanković Lijanović u izjavi za Faktor.

Faktor.ba

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar