Nevjerojatna priča o Nijazu iz Šahbaza kraj Kalesije

Nevjerojatna priča o Nijazu iz Šahbaza kraj Kalesije

Zagrebačka promocija Bilog libra 2 održala se u utorak, 16. siječnja s početkom u 19 sati u Laubi. Uz autora, o Libru su govorili Miljenko Jergović, Mićo Dušanović i Aleksandar Holiga. Uz dodatak ovom događaju, Telegram objavljuje jednu od novih priča iz knjige.

Piše: Boris Dežulović

Jesam li vam već pričao priču o mister Nijazu?

Elem, bio neki Nijaz iz Šahbaza kraj Kalesije, kod kuće držao krave, a radio i kao skladištar u kalesijskoj fabrici akumulatora: dobar i vrijedan radnik, ali jebiga — nepismen. Kad je tako poslije rata počela ona, kako se zove, tranzicija, nekvalificirani i nepismeni Nijaz, jasna stvar, prvi dobio otkaz. Riješio onda da ode u Ameriku, dobio papire i zaposlio se kod jednog farmera u mrkloj nekoj vukojebini Sjeverne Dakote — ili Južne, neke Dakote u svakom slučaju — a kako je znao i sa stokom i s ljudima, brzo je napredovao do predradnika i uskoro postao šef ranča. Domalo se u naočitog bosanskog kauboja zagledala i gazdina kćer jedinica, i da ne duljim priču, nisu prošle ni tri godine, a njih dvoje se vjenčali. Bilo je drago i starome farmeru, ostavit će u dobrim rukama i kćer i ranč, pa je malo potom miran i spokojan umro. A naš se Nijaz odjednom našao kao gazda golemog ranča.

Odlučio onda poduzetni Nijaz proširiti biznis, jer bilo je tu zemlje i za krave i za kukuruz, ali kad je krenuo kopati bunar naišao na — naftu.

Milijuni barela klokotali su našem Nijazu pod nogama, i on onda, šta će, u mrkloj vukojebini Sjeverne Dakote — ili Južne, neke Dakote u svakom slučaju — podigao cijelu manju rafineriju, pa stao otkupljivati i susjedna zemljišta. Ogradio tako pola Dakote i zaorao cijelo jedno golemo naftno polje, i niti dvije godine kasnije na svojim se bušotinama tako obogatio da je na njegovo polje bacio oko i ExxonMobil, najveća američka naftna kompanija, poslavši mu ponudu koja se ne odbija: pola-pola.

Došli onda Exxonovi advokati, sastavili ugovor i dali mister Nijazu da potpiše. “Jooj, ne mogu ja to!”, zajoojao uto on. “Zašto?!”, zbunjeno ga pitali oni. “Ja sam vam… nepismen”, nevoljko na koncu objasnio naftaš iz Kalesije. “Nije moguće, naftni magnat i vlasnik pola Dakote, a nepismen?”, zaprepastila se gospoda iz Exxona. “Što biste tek bili da ste pismeni!?”

“Eh, što bih bio”, odgovorio im Nijaz iz Šahbaza. “Bio bih skladištar u Kalesiji.”

* * *

Na tu me, eto, staru priču — na Nijaza iz Šahbaza kraj Kalesije — podsjetila cijela ova bajka s Lukom Modrićem.

Jesam, i ja sam bio jedan od onih koji su tvrdili da kukavni zaštićeni svjedok Zdravka Mamića nije taj format. Bez autoriteta vođe, slabe građe, plah u duelu, neodlučan prema naprijed, ziheraš s jednom bojažljivom loptom naprijed i pet alibi dodavanja natrag, što usporava onu, kako se zove, tranziciju lopte, u potpunosti plod Dinamove novinarske škole i Gazdinog birtijskog lobija, koji je samo zbog Modrića, umjetno mu dižući cijenu, izmislio termin “predasistencije”.

Jebala ih predasistencija! Brojali su tako zagrebački znalci Modrićeve predasistencije, divili se njegovim stopostotno preciznim početnim udarcima s centra i marljivo mu bilježili oduzete lopte i započete napade, iz kojih bi niti deset minuta kasnije pao gol, a splitski stručnjaci u tome nisu vidjeli ništa posebno čak ni kad je najbolji predasistent Lige prvaka u regal počeo slagati srebrni servis za šest osoba.

Mi u Splitu, svatko to zna, dobri smo u tim stvarima, nadaleko poznati po izvanrednom talentu za procjenu igrača. Dovedite na Poljud svoje klince od devet ili četrnaest godina, dajte nam deset minuta i mi ćemo vam odmah reći hoće li dike ćaćine biti novi Kylian Mbappé i Erling Haaland, ili ih je bolje odmah dati u vulkanizere, krovopokrivače ili pomoćnike ministra unutarnjih poslova.

Duga je i slavna povijest Hajdukove skautske struke, i počinje iza Onoga rata, najavljena slavnom rečenicom kojom su iz Hajduka 1955. ispratili mitološkog Vladimira Bearu: “Neka slobodno ide, imamo mi osam Beara!”

Pred tu, eto, pamet i struku — koja je samo u Splitu nepogrešivo prepoznala osmoricu Vladimira Beara — na probu su koju godinu kasnije, u ljeto 1959., došla dvojica jedva punoljetnih njunjora: jedan iz Sinja, najbolji igrač Junaka, koji je te godine bio drugi u prvenstvu Dalmatinske zone, i drugi iz Privlake, najbolji nogometaš Zadra, koji je te godine ispao iz Dalmatinske zone. A Hajduk dvojicu mladića odmah priključio svojim bilim tićima i poslao na juniorski turnir u talijanski Casale Monferrato, da vide ima li tu materijala za njih.

Mali iz Zadra mogao je biti solidan desni bek, ali onako slab, neuhranjen i metiljav jedva je na nogama stajao, a kamoli da se potuče s napadačima. Nije ni čudo da je Zadar ispao iz zonske lige, žali bože para za vapor. U Hajduku mu na kraju dali kantun kruva i fetu one američke marmelade iz Trumanovih paketa, vrativši ga ćaći i materi da ga malo nahrane i poprave, pa će im se javiti.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar