NEVJEROJATNO Stotine kanadskih doktora zahtijeva niže plaće – žele da novac ide za bolju njegu i medicinske sestre!

NEVJEROJATNO Stotine kanadskih doktora zahtijeva niže plaće – žele da novac ide za bolju njegu i medicinske sestre!

The Washington Post piše da stotine kanadskih doktora u Quebecu prosvjeduje protiv povećanja plaća jer kažu da ionako zarađuju previše. Prije dva dana, više od 700 liječnika, specijalizanata i studenata potpisalo je online peticiju tražeći da im se poništi nedavno dogovoreno povećanje plaća.Žele da se novac iskoristi za bolju njegu i veće plaće za medicinske sestre.

Grupa Medecins Quebecois Pour le Regime Public koja predstavlja liječnike Quebeca i štiti javno zdravlje, započela je peticiju 25. veljače. “Mi, liječnici iz Quebeca koji vjerujemo u snažan javni sustav, protivimo se, s vladom dogovorenim, povišenjem plaća”, piše u peticiji, prenosi Telegram.hr.

Medicinska sestra koja je javno popljuvala sustav

Kažu da ne mogu prihvatiti veće plaće kada uvjeti rada, za druge ljude njihove profesije, medicinske sestre i službenike, ostaju teški, a pacijenti ostaju bez potrebnih usluga zbog drastične štednje u zdravstvu posljednjih godina.

Udruga sestara iz Quebeca posljednjih mjeseci pritišće vladu da riješi problem nedostatka sestara, tražeći zakon da se ograniči broj pacijenata po sestri. Udruga kaže da su sestre sve opterećenije i rade previše. U siječnju se na Facebooku pojavio post sestre iz Quebeca, Emilie Ricard koja je stavila svoju sliku kako izgleda nakon noćne smjena u kojoj sama brine o 70 pacijenata.

“Potpuno me slomila moja profesija, a sramim se bijedne njege koju sam u stanju pružiti. Moj zdravstveni sustav je bolestan i ja umirem”, napisla je Emilie. Predsjednica udruge sestara Quebeca napisala je kako uvijek ima novca za liječnike, a za sestre nikada.

Prosječna plaća je sad oko 400 tisuća dolara godišnje

U veljači, Federacija liječnika specijalista Quebeca postigla je dogovor s vladom da se godišnje plaće 10 tisuća specijalista podignu za 1,4 posto. Prosječna plaća liječnika specijalista, u Quebecu, je trenutno oko 400 tisuća dolara godišnje (u susjednom Ontariju prosječna plaća je 367 tisuća dolara godišnje).

“Vjerujemo da postoji način redistribucije sredstava zdravstva da bi se unaprijedilo zdravlje populacije i izašlo u susret pacijentima u svemu što im treba, a bez da se zaposlenici guraju do krajnjih granica”, kažu iz udruge medicinskih sestara.

Ministar zdravstva, Barrette odgovara: “Ako liječnici smatraju da su previše plaćeni nek ostave novac na stolu. Garantiram vam da ću ga dobro iskoristiti”. I još dodaje da radni uvjeti medicinskih sestara zaokupljaju njihovu potpunu pozornost i da imaju novac da to riješe. Ne neograničeno, ali dovoljno novca i kapaciteta da se problem riješi jednom zauvijek.

Oznake

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar