NIJEMCI ODLUČNI DA ODVEDU NAŠE LIJEČNIKE: Nude uvjete koji se ne odbijaju!

NIJEMCI ODLUČNI DA ODVEDU NAŠE LIJEČNIKE: Nude uvjete koji se ne odbijaju!

Klinike iz Njemačke na sve načine pokušavaju da dođu do liječnika sa naših prostora, a uslovi koje im nude su takvi, da ih je teško odbiti. To potvrđuju i brojni oglasi u kojima njemački poslodavci, preko posrednika, traže naše anesteziologe, ginekologe, interniste, kirurge, te specijalizante.

Nude im direktno zaposlenje u bolnici koja je tehnološki vrhunski opremljena, pomoć oko postupka priznavanja diplome, pomoć pri pronalasku smještaja, te mogućnost zaposlenja u drugim gradovima u Njemačkoj.

Iako ne postoje pouzdani podaci koliko je doktora dosad napustilo BiH, neke procjene su da, od ukupnog broja medicinara koji su napustili ove prostore, na liječnike otpada nešto više od 11 posto, piše Srpskainfo.com.

Iz Strukovnog sindikata doktora medicine RS više puta su upozorili da će, kome god se ukaže prilika, otići odavde.

– Teško je precizirati broj onih koji su dosad napustili bolnice u Srpskoj, ali da njihov deficit je i te kako osjetan, i za pacijente i za njihove kolege. A veliki je problem kad iz bolnice ode specijalista, kojeg nema ko da zamijeni. Potrebno je oko 30 godina školovanja, da bismo dobili jednog stručnog i sposobnog specijalistu sa iskustvom. Nažalost, za očekivati je da će ljudi ići u sve većoj mjeri, što domaće zdravstvo korak po korak približava totalnom kolapsu. Liste čekanja će biti sve duže, a ljekari koji ostanu ovde radiće daleko više posla. Dokle ćemo i mi i pacijenti moći tako, pokazaće vrijeme – poručili su iz ovog sindikata.

Liječnici i medicinske sestre naglašavaju da je “5 do 12” da zdravstvenim radnicima budu povećane plaće, kako bi se bar pokušao zaustaviti val njihovog masovnog iseljavanja u zemlje zapadne Europe.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar