U Njemačkoj se samo radi, nema prijatelja ni obitelji, zato sam odlučio biti sam svoj gazda u svom gradu

U Njemačkoj se samo radi, nema prijatelja ni obitelji, zato sam odlučio biti sam svoj gazda u svom gradu

Mladi kuhar iz Mostara školovao se u Hrvatskoj, radio u Zagrebu i Dalmaciji, iskusio gastarbajterski život u Njemačkoj. Nakon svega, odlučio se vratiti  u svoj Mostar i pokrenuti vlastiti posao

U vremenu kada se sve više mladih odlučuje napustiti zemlju, za pohvaliti je svakoga tko se odluči ostati i pokrenuti svoj biznis, osobito kada je riječ o mladima.

U nastavku vam donosimo priču o mladom chefu, vrsnom kuharu i ponosnom vlasniku ugostitetljskog objekta “ Gastro food 360 ” – Željko Tomić.
U tom objektu će se baš večeras 10. svibnja, s početkom u 20 sati održati prvi ‘Gastro party’ u Mostaru.
U razgovoru za Dnevni list ovaj mladi ‘chef’ govori o svom zanimljivom putu od Mostara, preko inozemstva, do  povratka u rodni grad u kojem je pokrenuo vlastiti posao.

Možeš li nam reći kako je sve počelo?

Kada sam završio školovanje u Mostaru  otišao sam raditi u Zagreb u jedan od poznatih restorana “Didov san”  na trgu Svetog Marka. Tu sam započeo kuharsku karijeru u gastronomiji. Između ostalog, za taj restoran osvojio sam zlato na natjecanju Gastro Hrvatske 2012. sam prvi put 2012. godine. Radio  sam u poznatim hrvatskim ribljim restoranima kao chef kuhinje od Zagreba do Dubrovnika, veliki sam poznanik  morskih delicija, od bisera mora do bisera morskog stola.

Što smatraš svojim većim uspjehom?

Bila mi je čast biti chef kuhinje  u Coral beach clubu Dubrovniku. Tada sam kuhao pred dvije tisuće ljudi svakodnevno. Kuhao sam za državnike, predsjednike, njihove članove obitelji…

Da li ste imali priliku raditi svoj posao i u drugim europskim zemljama?

Da. Radio sam kao kuhar u Njemačkoj. No, nisam se navikao na njihov način života. Tamo se samo radi. Nema prijatelja, nema obitelji. U tuđem si svijetu. Zato sam se odlučio vratiti u svoj grad i biti sam svoj gazda.

Koja jela najviše voliš da pripremaš? 

Najviše volim raditi s morskim jelima, od bisera mora do bisera stola. Zanat sam učio od najboljih gastro šefova u pripremi morskih jela i radio sam s najboljim gastro šefovima u pripremi morskih  jela. Ipak, izuzetno cijenim bosanskohercegovačku kuhinju te volim kuhati naša tradicionalna jela: ćevape, ćufte, sarma, begova čorba, hercegovačka tava, itd.

Koji je npr. njegov idealni ručak?

Nemam precizno omiljeni ili idealni ručak. Trudim se kuhati raznoliko i zdravo. Tako se na stolu svaki dan nađe nešto drugo. Važno je biti maštovit  kreativan, a pri tome jesti zdravo.

Nešto više o obrtu koji je otvorio u Mostaru? Kakvu hranu tamo pripremaš?

U Gastro Food 360 pripremat će se  moja gastronomska mesna jela, a to su Burgeri , Don Girosi koje radimo na bazi svježeg mesa. Velika je razlika raditi u našim balkanskim restoranima i vani , jer se vani radi na bazi gotovih stvari. To će se svakako osjetiti  u Gastro foodu. Svi su dobrodošli.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing