Nikad starije nevjeste i mladoženje

Nikad starije nevjeste i mladoženje

Tijekom prošle godine u Srpskoj je sklopljeno 5.530 brakova, što je za 1.362 braka više u odnosu na 2020. godinu, ali je evidentno i odgađanje sklapanja braka te tako i mladoženje i nevjeste sve kasnije staju na ludi kamen. Podaci su ovo Republičkog zavoda za statistiku, u kojima se navodi da se uočava sve veće približavanje zapadnoeuropskom tipu braka, koji se odlikuje sve kasnijim ulaskom u brak i odgađanjem braka što dovodi do smanjenog nataliteta te pojave sve češćeg negativnog prirodnog priraštaja i smanjenja broja stanovnika pojedinih područja, prenose “Nezavisne”.

183 razvoda

Prema mišljenju sociologa, jedan od razloga kasnijeg stupanja u brak, pored onih materijalne prirode i loše ekonomske situacije, leži u činjenici da mladi prije stupanja u brak često žive zajedno te nemaju potrebu da svoj odnos ozakone. Prema podacima Zavoda za statistiku RS, prosječna starost mladoženja prilikom sklapanja braka bila je oko 32 godine te je tako u periodu od 1998. do 2021. godine granica sklapanja prvog braka za mladoženju povećana za 1,8 godina, a nevjesta za 2,8 godina.

“Ukupna prosječna starost nevjeste pri sklapanju braka u odnosu na prethodnu godinu ostala je nepromijenjena i iznosi 29,2 godine, dok se granica sklapanja prvog braka povećala za 0,2 godine i iznosi 27,5 godina”, navedeno je u podacima Zavoda za statistiku. Iako je svake godine sve uočljiviji trend kasnijeg ulaska u brak, prošle godine su 223 nevjeste uzrasta od 15 do 19 godina sklopile brak, dok je taj broj kod mladoženja dosta manji te je tek 28 muškaraca u ovoj dobnoj grupi uplovilo u bračne vode. Nadalje se navodi da je stopa sklopljenih brakova na 1.000 stanovnika u Srpskoj prošle godine bila 4,9, dok je u istom periodu zabilježeno i 1.017 razvedenih brakova te je tako u Srpskoj na 1.000 sklopljenih brakova bilo 183 razvoda.

376 stranih nevjesta

Dodaje se da je najveći broj sklopljenih brakova tijekom 2021. godine bio između mladoženje i nevjeste s državljanstvom BiH, dok se od ukupnog broja brakova prošle godine 376 nevjesta sa stranim državljanstvom udalo za bh. državljanina. “Od ukupnog broja nevjesta sa stranim državljanstvom, njih 75,3 posto imale su državljanstvo jedne od republika bivše Jugoslavije. S druge strane, u Srpskoj je bilo 110 mladoženja sa stranim državljanstvom koji su sklopili brak s državljankama BiH. Od tog broja oko 70 posto imali su državljanstvo jedne od republika bivše Jugoslavije”, navodi se u podacima Zavoda za statistiku.

Kako je za “Nezavisne novine” rekao sociolog Ivan Šijaković, pored objašnjenja da građani sve kasnije stupaju u brak jer je riječ o socijalnom stanju u kojem parovi nisu u najboljoj situaciji da odmah počnu ugodan i siguran zajednički život, on navodi da je jedan od razloga i to što mladi parovi u periodu dok se zabavljaju žive zajedno.

“Djevojke mnogo ranije stupaju u seksualne odnose nego što je to bio slučaj prije 30 godina. Oni u neku ruku već iskušavaju i konzumiraju situaciju koja je i bračna situacija. To im amortizira njihovu neposrednu želju, kao što je nekada ranije bilo, da kada se par upozna, odmah razmišlja o braku i zasnivanju obitelji”, kazao je Šijaković, dodajući da je to danas sasvim drugačije, jer parovi već žive zajedno te nemaju potrebu da žure u brak dok se razne prilike ne sklope.

Bijeg iz obitelji

“I djevojke i muškarci sada imaju naviku da promjene nekoliko partnera dok se ne odluče za konačnog partnera što ranije nije bila situacija”, rekao je Šijaković. Na pitanje koji su razlozi zašto i dalje imamo prisutan veći broj djevojaka u odnosu na momke koje u dobi od 15 do 19 godina stupaju u brak, Šijaković kaže da je jedan od razloga stupanja u brak u dobi od 15 do 18 godina najčešće neplanirana trudnoća ili želja da pobjegnu od svoje matične obitelji.

“U uzrastu od 17 do 19 godina to su uglavnom djevojke koje se ne žele dalje školovati, za njih je cilj završiti srednju školu i započeti brak. One ne vide neku perspektivu u daljem školovanju, već žele da se što pre udaju, pobjegnu iz svoje primarne obitelji i zasnuju svoju”, rekao je Šijaković, dodajući da tako mlade djevojke sebi osiguraju “alibi” da više nemaju vremena za dalje školovanje te ne trpe kritike svoje obitelji.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar