Kilogram piletine stoji oko 17 KM, vreća brašna skuplja za četiri KM

Kilogram piletine stoji oko 17 KM, vreća brašna skuplja za četiri KM

Poskupljenja osnovnih životnih, ali i svih drugih namirnica, energenata, robe i usluga dostigla su, čini se, vrhunac i novim valovima poskupljenja u skorije vrijeme ne nazire se kraj, piše Večernji list BiH. 

Stezanje remena

Tako je danas trpeza jedne obitelji u BiH skuplja za gotovo 100%. Cijene osnovnih potrepština iz dana u dan sve su veće, čemu svjedoči i posljednji podatak, odnosno cijena kilograma pilećeg filea za koji je potrebno izdvojiti skoro 17 KM. Taj podatak na svom Facebook profilu podijelio je ekonomski analitičar Faruk Hadžić.

“Cijena pilećeg filea težine jednoga kilograma danas je iznosila 16,90 KM. Na fotografiji koju sam objavio 4. travnja ove godine cijena istog pilećeg filea iznosila je 14,40 KM što znači da je poskupio za 2,50 KM u odnosu na prije 20 dana”, napisao je Hadžić na svom Facebook profilu.

Istaknuo je da država nema interesa reagirati jer rastom cijena raste i PDV koji se naplaćuje

“Potrebno je naglasiti da što više raste cijena nekog proizvoda, država za isti proizvod više naplaćuje PDV-a i, naravno, nema interesa da se bilo što mijenja. Primjera radi, kada je cijena pilećeg filea bila oko 7 KM po kilogramu, od ovog iznosa država je uzela sebi 1,02 KM PDV-a. Na cijeni od 14,40 KM s početka travnja država je sebi uzimala 2,09 KM PDV-a, a na trenutačnoj cijeni uzima 2,46 KM”, objasnio je Hadžić te dodao: “PDV kao porez sam po sebi je regresivan, a to znači da više uzima u postotku od onih koji imaju niže plaće i mirovine što je posebno očigledno u vrijeme inflacije kada država ostvaruje rekordne naplate poreza. O ovome ću posebno pisati u idućim tjednima.”

Podsjetimo, odmah nakon izbijanja rusko-ukrajinske krize u BiH je došlo do drastičnog skoka cijena prehrambenih proizvoda, posebice onih koji se gotovo svakodnevno kupuju

U usporedbi s početkom ove godine, cijene brašna, kruha, ulja, mesa, goriva sada su znatno veće, što mnogima zadaje veliku glavobolju, pa obiđu i po nekoliko trgovina ne bi li neku od ovih namirnica platili barem malo manje. Naime, vreća namjenskog, odnosno najkvalitetnijeg brašna sredinom ožujka je s 25 poskupjela na 33 KM, koliko je koštalo brašno većine proizvođača u većini trgovina. Vreća onog manje kvalitetnog brašna tada je, u prosjeku, porasla na 30 KM.

Iz Udruge mlinara RS-a nedavno su poručili da bi cijena od 33 KM za namjensko brašno trebala mirovati barem do lipnja, do kada će proizvođači na raspolaganju imati pšenicu iz Mađarske nabavljenu po cijeni koja je ranije ugovorena. Naglasili su da nema ni nestašice, zbog čega bi cijene, kod većine mlinara, a samim tim i u trgovinama, trebale mirovati.

No, pojedini proizvođači su pred pravoslavni Uskrs, a neki i nešto ranije, podigli cijene na skoro 37 KM. Litra ulja je s 3,20 prosječno rasla na više od 5 KM. Drastično je poskupilo i gorivo. Početkom godine bh. građani litru su prosječno plaćali 2,20, a trenutačno je i iznad 3 KM. Građani kažu kako su već odavno prinuđeni na stezanje remena i smanjenje gramaže prilikom kupnje.

Skuplja košarica

“Meso, voće i povrće već odavno kupujemo na komad. Nestvarno je da nas gotovo svakodnevno dočekuju veće cijene i po nekoliko maraka. Izbjegavam kupovati bilo što osim hrane bez koje se ne može živjeti. Ali, nažalost, upravo te namirnice najviše poskupljuju. Brojnima prijeti glad i to je činjenica koja postaje sve vidljivija”, kazala nam je umirovljenica iz Mostara.

Sindikalna potrošačka košarica koju je Savez samostalnih sindikata BiH izračunao za ožujak 2022. iznosi 2448,46 KM i za 342,46 KM je skuplja od sindikalne potrošačke košarice u istom mjesecu 2021. Prosječna plaća isplaćena u FBiH za siječanj 2022. iznosila je 1045 KM (posljednji podatak objavljen od FZS-a). Pokrivenost sindikalne potrošačke košarice prosječnom plaćom je 42,67 posto.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar