Ništa od karantene u Federaciji: Nove odluke u vezi umirovljenika i djece

Ništa od karantene u Federaciji: Nove odluke u vezi umirovljenika i djece

Usvojena je izmjena kretanja koja podrazumijeva da im se dozvoli kretanje od ponedjeljka do petka u periodu od 8 do 12 sati.

Načelnik Federalnog stožera civilne zaštite Fahrudin Solak kazao je da se neće uvesti potpunu karantenu za stanovnike Federacije BiH  te da su danas na sjednici tog stožera usvojene nove izmjene naredbi u vezi s kretanjem mlađih od 18 i starijih od 65 godina.

Istaknuo je da narednog tjedna počinje isplata mirovina u FBiH te da će stariji od 65 godina od 08.00 do 12.00 sati moći otići po mirovine. “Ostale građane molimo da smanje kretanje u tom razdoblju”, naglasio je Solak. Govoreći o kretanju mlađih od 18 godina, Solak je kazao da su naredbe izmijenjene tako da će se svi maloljetnici moći voziti u automobilima s roditeljima s jedne lokacije na drugu. Također je naglasio da će s radom početi i prodavnice bijele tehnike, jer se veliki broj građana žalio da nemaju gdje popraviti ili kupiti neki kućanski aparat. Solak je istakao da su prema Ministarstvu zdravstva FBiH uputili zaključak da razmotre Odluku o 28-dnevnoj karanteni u Studentskom domu Bjelave u slučaju negativnih nalaza na koronavirus za studente iz Italije te da im se omogući kućna izolacija od 14 dana. “Pratit ćemo situaciju i donositi nove mjere. Potpuna zabrana kretanja je krajnja mjera i ako nijednom drugom mjerom ne budemo mogli spriječiti širenje zaraze, to će biti posljednja mjera”, zaključio je Solak u obraćanju.

Na 13. izvanrednoj sjednici Federalnog stožera Civilne zaštite izmijenjena je dosadašnja naredba o obustavi rada u djelatnosti trgovine na području FBiH, pa se novom naredbom od obustave rada izuzimaju i trgovine kućanskim aparatima i bijelom tehnikom i trgovine namještaja, uz osiguranje protoka kupaca i klijenata na način da se omogući potrebna socijalna distanca od najmanje 1,5 metar između osoba uz poštivanje ostalih higijensko-epidemioloških mjera.

”Novom naredbom iz točke 1. ove naredbe izuzimaju se: trgovine prehrambenih proizvoda, prodavnice higijenskih proizvoda, ribarnice, mesnice, ljekarne, specijalizirane prodavnice medicinskih, veterinarskih proizvoda i opreme, trgovine repromaterijala, poljoprivredne apoteke, benzinske crpke, kiosci, pekare, kemijske čistionice, specijalizirane prodavnice za prodaju ortopedskih i drugih pomagala, specijalizirane prodavnice dječije opreme, prodavnice hrane za životinje, prodavnice građevinskog, vodovodnog i elektro materijala, logistički i distributivni centri hrane, pića i higijenskih proizvoda, veledrogerije, knjižare, trgovine autodijelova, autoservisi i autopraonice, prodavnice kućanskih aparata i bijele tehnike, trgovine namještaja, uz osiguranje protoka kupaca i klijenata na način da se omogući potrebna socijalna distanca od najmanje 1,5 metar između osoba uz poštivanje ostalih higijensko- epidemioloških mjera”, priopćeno je iz Federalnog stožera Civilne zaštite.

 

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing