Ništa od nove Vlade Federacije

Ništa od nove Vlade Federacije

Vlada Federacije BiH neće biti imenovana, potvrđeno je iz Zastupničkog doma Parlamenta FBiH koji je jučer trebao potvrditi novu Vladu.

Potpredsjednik FBiH iz reda srpskog naroda Milan Dunović (DF) povukao je jučer suglasnost za imenovanje Vlade koju je dan prije dao zajedno s predsjednikom FBiH Marinkom Čavarom (HDZ BiH) i potpredsjednicom Melikom Mahmutebegović (SDA).

Do imenovanja Vlade nije došlo zbog nacionalne strukture predloženih kandidata.

Naime, Ustav Federacije BiH nalaže da u Vladi Federacije BiH sjedi osam Bošnjaka, pet Hrvata i tri Srbina, što nije slučaj s predloženim kandidatima za ministre.

Među predloženim kandidatima navodno je sedam Bošnjaka, pet Hrvata i četiri Srbina. Tako je SDA predložio šest ministara Bošnjaka, DF troje Srba i jednog Bošnjaka, a HDZ pet Hrvata i jednog Srbina.

Izbor blizak DF-u navodi da je u međustranačkom dogovoru SDA, DF-a i HDZ-a bilo dogovoreno da HDZ BiH osim pet Hrvata predloži i ministra iz reda ostalih, međutim, HDZ BiH predložio je srpskog ministra.

Drama

Prava drama o kojoj nitko nije ništa znao, a svi su mnogo toga naslućivali odvijala se jučer u hodnicima Parlamenta Federacije. Razlog je upravo imenovanje nove Vlade Federacije čiji dolazak je najavljen pompozno, ali očito ishitreno. Sjednica Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH koja je trebala početi u 14 sati nije počela ni u 16 sati, a Komisija za imenovanja ovoga Doma zasjedala je iza zatvorenih vrata.

Čak ni zastupnici vladajuće većine nisu znali razloge odgađanja početka sjednice. Ono na što je javnost upozoravala, a dužnosnici nisu reagirali do početka sjednice, jest da prilikom slanja u parlamentarnu proceduru prijedloga Vlade nije ispoštovana nacionalna zastupljenost naroda jer se žurilo da se što prije s trona skine “neustavna, platformaška i nelegitimna vlast”, a u tom trku se očito, namjerno ili ne, prekršio Ustav FBiH.

Dogovor

Jučer je u kasnim poslijepodnevnim satima u Parlamentu FBiH objavljen dopis koji je Milan Dunović, potpredsjednik FBiH, uputio predsjedniku FBiH Marinku Čavari u kojem povlači suglasnost na izbor Vlade FBiH. U dokumentu se Dunović poziva na Ustav FBiH, a u vezi s minimalnom zastupljenosti konstitutivnih naroda u Vladi FBiH. Iz SDA i DF-a tvrde kako bi bilo neustavno da SDA ili DF sudjeluju u formiranju takve Vlade mimo Ustavom propisane kvote.

Naglašavaju kako Ustav Federacije BiH precizira da Vlada FBiH ima osam bošnjačkih, pet hrvatskih i tri srpske ministarske pozicije, s tim što se iz kvote najbrojnijeg naroda može izuzeti jedna pozicija i dati pripadnicima iz reda ostalih.

Tvrde i to kako je tijekom političkih pregovora Dragana Čovića, Bakira Izetbegovića i Željka Komšića, kada su se svi odrekli nekih svojih dotadašnjih maksimalističkih zahtjeva, postignuto kompromisno rješenje da SDA da šest bošnjačkih ministara (plus premijer Bošnjak), DF tri srpska i jednog bošnjačkog, dok je HDZ preuzeo na sebe da od šest pripadajućih ministarskih mjesta na pet budu imenovani kadrovi iz reda hrvatskog naroda, a jedan iz reda ostalih.

Predsjednik Federacije Marinko Čavara kazao je da je zatražio u pisanom obliku izjavu o izjašnjavanju ministara.

– Tražio sam da vidim kako se ministri izjašnjavaju i to nismo dobili. Dunovićeva odluka je ishitrena. Od početka pregovora znalo se će HDZ imati jedno srpsko mjesto. Očekujem da mi stranke dostave popise o nacionalnom opredjeljenju kandidata i na tome je inzistirao DF.

Nije strašan problem, ali u određenim strankama očito ne postoji dosljednost.  U ponedjeljak ili utorak bit će nova sjednica za potvrđivanje Vlade FBiH, kaže Čavara. Zbog novonastale situacije u pitanje je dovedeno i formiranje Vijeća ministara.

Buduća Vlada

Podsjetimo Marinko Čavara, predsjednik FBiH, zajedno s potpredsjednicima Melikom Mahmutbegović i Milanom Dunovićem potpisao je u srijedu odluku o imenovanju nove federalne Vlade, s premijerom Fadilom Novalićem na čelu.

Poznato je od ranije da je SDA predložio federalnog premijera i pet ministara, HDZ BiH šest, a DF četiri ministra. Osim Novalića SDA je kandidirao Elviru Ćemalović- Dilberović za ministricu obrazovanja, Amira Zukića za ministra obrta i poduzetništva, Edina Ramića za ministra za izbjeglice i raseljene osobe, Aljošu Čamparu za ministra MUP-a i Šemsudina Dedića za ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva i Salku Bukvarevića za ministra za braniteljska pitanja.

Ministrica financija bit će Jelka Miličević (HDZ), ministar prometa i veza Denis Lasić (HDZ), ministrica kulture i sporta Zora Dujmović (HDZ), ministar zdravstva Vjekoslav Mandić (HDZ), ministar pravosuđa Mato Jozić (HDZ), a ministar prostornog uređenja Josip Martić (HDZ). Ministar trgovine bit će Aleksandar Remetić (DF), ministar energetike, rudarstva i industrije Reuf Bajrović (DF), ministrica okoliša i turizma Snježana Soldat (DF), ministar rada i socijalne politike Milan Mandilović (DF).
dnevni-list.ba

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar