Njemačka objavila što je potrebno za ulazak u državu

Njemačka objavila što je potrebno za ulazak u državu

Broj novozaraženih u zemljama Europe je svakim danom sve veći. Hrvatska se od 24. listopada nalazi na njemačkoj crvenoj listi, odnosno listi zemalja s visokim rizikom.

Njemačka priznaje COVID potvrde. Za one bez potvrda – na internetskoj stranici Instituta Robert Koch (RKI) prikazana je zemlja i kategorija kojoj pripada.

“Svi putnici koji ulaze u Njemačku moraju dostaviti negativan rezultat testa ili dokaz o potpunom cijepljenju ili dokaz o oporavku, neovisno o tome gdje dolaze”, javlja Fenix.

Djeca mlađa od 12 godina izuzeta su od zahtjeva za testiranje. Pojedinosti o priznavanju testova pruža Institut Robert Koch.

Dokumentacija se mora dostaviti na njemačkom, engleskom, francuskom, talijanskom ili španjolskom jeziku.

Informacije o pravilima ulaska za Njemačku dostupne su na: Auswaertiges-amt.de

Iz područja visoke incidencije:

Kako javlja Hrvatski autoklub, putnici koji su u posljednjih 10 dana boravili u području visokih incidencija moraju se samostalno izolirati dok se ne prijave na digitalnu registraciju pri ulasku:

Dokaz o cijepljenju prihvaćenih cjepiva protiv bolesti COVID-19: svi oni koji su navedeni na internetskoj stranici Paul-Ehrlich-Instituta. Mora proći najmanje 14 dana od druge doze cjepiva (ili jednokratne doze za Johnson&Johnson).

Dokaz o oporavku od bolesti COVID-19, potvrđen pozitivnim rezultatom PCR testa provedenog najmanje 28 dana prije, a ne stariji od šest mjeseci.

PCR test prije odlaska, uzet unutar 72 sata prije dolaska (ili brzi test na antigene koji je proveden unutar 48 sati prije dolaska). U tom slučaju desetodnevno razdoblje karantene može se završiti na temelju negativnog testa provedenog najranije pet dana nakon ulaska. Za djecu mlađu od 12 godina samoizolacija završava automatski nakon 5 dana.

Dokaz se mora čuvati prije ulaska u zemlju, a bez takvog dokaza prijevoz nije moguć

Izuzeća se primjenjuju, posebno na osobe koje su prešle kroz područje s visokom incidencijom bez zaustavljanja ili one koje prolaze kroz Njemačku najbržim dostupnim putem.

Područja koja izazivaju zabrinutost

Putnici koji su u posljednjih 10 dana boravili u području koje izaziva zabrinutost podliježu negativnom PCR testu prije odlaska koji je proveden u roku od 72 sata prije dolaska (ili brzom testu na antigene u roku od 24 sata prije dolaska) i moraju se samostalno izolirati 14 dana nakon dolaska.

U područjima koja izazivaju zabrinutost nije moguće skratiti razdoblje karantene, a zabrana prijevoza primjenjuje se na prijevoz osoba iz tih zemalja u Njemačku željeznicom, autobusom, brodom ili zrakoplovom.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar