Njemačka zbog mutirajućeg virusa uvodi mega-lockdown

Njemačka zbog mutirajućeg virusa uvodi mega-lockdown

Njemačka kancelarka Angela Merkel i premijeri njemačkih saveznih pokrajina dogovorili su produljenje aktualnih mjera zatvaranja do sredine veljače i uvođenje nekih novih poput obveze nošenja medicinskih zaštitnih maski u trgovinama i javnom prijevozu.

– Broj novozaraženih je u laganom padu. Odricanja građana su počela donositi rezultate, objasnila je Angela Merkel ali je navela kako se usprkos tome mjere zatvaranja moraju produljiti do sredine veljače. Merkel je navela kako je razlog za današnji izvanredni sastanak s premijerima saveznih pokrajini i uvođenje novih mjera pojava novog soja koronavirusa koji se širi mnogo brže od do sada poznatog oblika.

– Sve mjere koje su i sada na snazi ostaju na snazi do 14. veljače, rekla je Merkel. Dodala je da je i dalje najvažnija mjera u borbi protiv koronavirusa smanjenje osobnih kontakata na najmanju moguću mjeru. Na sastanku je postignut i dogovor o tomu da se utječe na poslodavce da omoguće rad od kuće gdje god je to moguće.

 

Naputak za rad od kuće i fleksibilno radno vrijeme

 

Tamo gdje rad od kuće nije moguć od poslodavaca će se tražiti da dozvole fleksibilni početak radnog vremena kako bi se izbjegle gužve u javnom prijevozu. Ministarstvo rada je dobilo naputak da u najkraćem mogućem roku sastavi odredbu koja bi regulirala lakši rad od kuće i koja bi na snazi bila do 15. ožujka.

 

Obaveza nošenja kirurških i FFP2 maski

 

U javnom prijevozu i trgovinama se uvodi obveza nošenja tzv. medicinskih maski. Pod tim se podrazumijevaju maske s oznakom FFP2 ali i klasične kirurške maske od tanjeg materijala. U Bavarskoj je na snazi obveza nošenja maski FFP2 ali se odustalo od uvođenja ovog pravila na saveznoj razini zbog bojazni od nestašica i zbog kritika da te maske, zbog relativno visoke cijene, nisu pristupačne svim slojevima društva.

 

Škole i vrtići zatvoreni, odlazak u crkve dozvoljen

 

Škole i vrtići će dalje ostati zatvoreni, tj. nastava bi se trebala odvijati preko interneta, objasnila je kancelarka i dodala kako postoje indicije da se novi soj virusa brže širi među djecom. Odlazak u vjerske objekte i dalje je dozvoljen ali uz pridržavanje strogih higijenskih mjera poput održavanja razmaka od 1,5 metra te nošenja maski.

 

Dopušten kontrakt samo s jednim članom drugog domaćinstva

 

Od početka studenog u Njemačkoj su na snazi mjere zabrane rada ugostiteljskih, kulturnih i sportskih objekata, a od sredine prosinca i maloprodaje s izuzetkom trgovina za svakodnevne potrebe kao i ljekarni. Pripadnicima jednog domaćinstva je dopušten kontakt samo s jednim članom nekog drugog domaćinstva. Početkom siječnja je, za područja s visokom incidencijom zaraze, uvedena i mjera zabrane kretanja izvan radijusa od 15 km od mjesta boravka.

 

Angela Merkel je najavila da će ovog tjedna i na razini Europske unije razgovarati o usklađivanju mjera, apeliravši na zemlje članice da sinkroniziraju mjere. U Njemačkoj je zabilježeno 11.369 novozaraženih koronavirusom, što je nešto manje nego prije tjedan dana.

 

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar