Nobelovu nagradu za mir osvojio je Svjetski program za hranu!

Nobelovu nagradu za mir osvojio je Svjetski program za hranu!

Ove godine za Nobelovu nagradu za mir bilo je nominirano 318 kandidata, što je četvrti najveći broj kandidata u povijesti.

Nobelovu nagradu za mir ove je godine dobio je Svjetski program za hranu (World Food Programme – WFP), specijalizirana agencija Ujedinjenih nacija zadužena za pružanje pomoći u hrani i najveća svjetska humanitarna organizacija za rješavanje slučajeva gladi i promoviranje sigurnosti hrane.

U pojašnjenju odluke kaže se kako je solidarnost u suzbijanju gladi i svijetu sada važnije nego ikad prije.

‘U svjetlu pandemije, Svjetski program za hranu demonstrirao impresivnu sposobnost da intenzivira svoje napore’, stoji u tekstu odluke.

Nobelovu nagradu za mir od 1901. godine dodijeljuje norveški Odbor za dodjelu Nobelove nagrade onim pojedincima ili organizacijama koje su učinile najviše za bratstvo među narodima, za ukidanje ili smanjenje vojnih operacija i naoružanja kao i za održavanje i promicanje mirovnih kongresa.

image

Ilustracija

Frans Lemmens/Alamy/Profimedia

Neki od prijašnjih dobitnika Nobelove nagrade za mir su i bivši sovjetski predsjednik Mihail Gorbačov, bivši predsjednik SAD-a Jimmy Carter, bivši predsjednik Južnoafričke republike Nelson Mandela, Majka Tereza, bivši predsjednik SAD-a Barack Obama, aktivistica Malala Yousafzai, Liječnici bez granica i brojnu drugi.

Ove godine za Nobelovu nagradu za mir bilo je nominirano 318 kandidata, što je četvrti najveći broj kandidata u povijesti, Najviše kandidata za Nobela za mir bilo je 2016. godina kad ih je bilo čak 376. Te je godine nagradu osvojio predsjednik Kolumbije Juan Manuel Santos za okončanje pedesetogodišnjeg građanskog rata u toj zemlji.

Kladionice su najizglednijim dobitnikom Nobelove nagrade za mir smatrale Svjetsku zdravstvenu organizaciju, no stručnjaci kažu da su velike šanse imali i klimatska aktivistica Greta Thunberg i organizacije za slobodu medija. Ove je godine ponovno bio nominiran i američki predsjednik Donald Trump, i to čak dva puta: za svoje napore u normaliziranju odnosa Izraela i arapskog svijeta te Srbije i Kosova.

/Izvor: Jutarnji.hr/

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar