NOGOMET, REKLAME I KRŠENJE ZAKONA: Elektroprivreda HZHB naštimala tender (i) za NK Široki Brijeg

NOGOMET, REKLAME I KRŠENJE ZAKONA: Elektroprivreda HZHB naštimala tender (i) za NK Široki Brijeg

Nogometni klub Široki Brijeg odlično je počeo novu sezonu u nogometnoj Premijer ligi Bosne i Hercegovine. Maksimalnih šest bodova nakon dva odigrana kola i prvo mjesto na tabeli može zadovoljiti čelne ljude ovog kluba. No, ono što bi ih još više moglo obradovati je 200.000 KM od Elektroprivrede HZHB. Sve što je potrebno jeste da se jave na tender koji je kreiran tako da samo NK Široki Brijeg može ispuniti sve tražene uvjete.

Konkretno, 25. jula Elektroprivreda HZHB objavila je tender za „reklamiranje društva putem nogometnog kluba s područja grada Širokog Brijega“, vrijedan spomenutih 200.000 KM bez PDV-a.

Tenderska dokumentacija, tačnije tehnička i profesionalna sposobnost koje moraju ponuđači ispuniti, jasno upućuje da je tender naštiman

Kratko pojasnimo. U nogometnoj Premijer ligi BiH takmiči se samo jedan klub s područja Širokog Brijega, pa već i prvi uvjet isključuje sve druge ponuđače. Stadion Pecara, na kojem ovaj klub igra svoje domaće mečeve, ima oko 7.000 sjedećih mjesta, a ispunjava i uvjet u vezi s natkrivenim sjedećim mjestima. Pored toga, stadion ima reflektorsku rasvjetu, te semafor i plutajuću traku.

Jasno je, ove uvjete može ispuniti samo NK Široki Brijeg. Podsjetimo se kratko na dio Zakona o javnim nabavkama:

“Osim ako nije opravdano predmetom nabavke, u tehničkoj specifikaciji ne smije se uputiti na određenog proizvođača, na porijeklo ili na poseban postupak, na marke, patente, tipove ili određeno porijeklo, ako bi se time pogodovalo ili isključili određeni privredni subjekti ili određeni proizvodi.“

Ovako postavljenom tenderskom dokumentacijom se, baš kako je zakon zabranio, isključuju svi drugi privredni subjekti, u ovom slučaju drugi (bosansko)hercegovački nogometni klubovi. Osim toga, isključuju se i drugi sportski kolektivi (košarkaški, rukometni…).

IMA NEKA HDZ-OVSKA VEZA

Istaknimo da ovo nije prvi put da Elektroprivreda HZHB namješta tender Širokom Brijegu. Novac koji je na ovaj, nezakonit način prethodnih godina „upumpan“ u Široki Brijeg, ali i Zrinjski već se broji u milionima. Prošlog mjeseca objavljen je sličan tender, samo što je taj bio nacrtan za mostarski klub. Uprkos svemu, kazni za prekršitelje zakona nema.

https://zurnal.info/clanak/elektroprivreda-hzhb-nezakonito-nagraduje-zrinjski-s-200.000-km/25069

Zašto Elektroprivreda HZHB, koja je pod suverenom kontrolom HDZ-a BiH i njegovog lidera Dragana Čovića, već godinama na ovaj način finansira ova dva kluba već smo nekoliko puta pisali.

https://zurnal.info/clanak/kako-elektroprivreda-hzhb-preko-privatnih-firmi-finansira-zrinjski-i-siroki-brijeg/23591

https://zurnal.info/clanak/elektroprivreda-hz-hb-podijelila-25-miliona-maraka-klubovima-zrinjski-i-siroki/24062

Podsjetimo, i Zrinjski i Široki Brijeg su, također, pod direktnom kontrolom HDZ-ovih kadrova. Kada je riječ o NK Široki Brijeg, predsjednik Upravnog odbora je Miro Kraljević. On je ujedno i gradonačelnik Širokog Brijega, kadar HDZ-a BiH.

Zanimljivo, na zvaničnoj stranici kluba se navodi i da je jedan od dopredsjednika Upravnog odbora Marinko Gilja. Direktor Elektroprivrede HZHB je – Marinko Gilja. Čak ni ovaj potencijalni sukob interesa nije prepreka da se tender štima širokobriješkom klubu.

Upit Elektroprivredi HZHB u vezi s ovim tenderima poslali smo još davno, u sklopu pripreme ranije objavljenih tekstova, ali odgovor, kao ni bilo kakvo reagiranje na tekstove, nikada nismo dobili.

Izvor: Žurnal Info

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar