Norveški grad s najmanje sunca osvjetljuju zrcala

Norveški grad s najmanje sunca osvjetljuju zrcala

Rjukan, grad smješten sjeverozapadno od Osla u Norveškoj, poznat je kao jedan od najmračnijih gradova na svijetu. U gradu nema sunčeve svjetlosti od rujna do ožujka zbog planina koje ga okružuju. No, nekoć davno jedan čovjek dosjetio se kako riješiti taj problem.

U Rjukanu, gradu koji je dobio ime po slapovima Rjukan te čitavoj općini živi oko 3 386 stanovnika. Mjesto je zbog „mračne“ svakodnevice odlučio izdvojiti pet milijuna kruna (oko milijun maraka) kako bi na okolne planine postavili zrcala koja projiciraju sunčevu svjetlost u grad.

U gradu nema sunčeve svjetlosti od rujna do ožujka zbog planina koje ga okružuju

Zrcala pokretana sunčevom energijom smještena su na oko 450 metara visine te prate kretanje Sunca tokom dana, piše tribun.hr. Kao rezultat toga, sunčeve zrake projiciraju se na glavni gradski trg.

Premda nije riječ o prirodnoj niti velikoj osunčanosti, stanovnike je ova akvizicija razveselila. Projekt je naišao i na brojne kritike zbog „bacanja novca“, ali je u međuvremenu grad privukao brojne turiste zbog nove „atrakcije.“

Čitavu ideju osmislio je osnivač grada Sam Eyde davne 1913., ali je njegov tadašnji projekt postavljanja zrcala završio neuspješno. Ipak, ideja je zaživjela ponovno 2005. te ju je u djelo proveo Martin Andersen, arhitekt i stanovnik grada.

Zrcala su postavljena 2013., punih 100 godina nakon ideje Eydea.

KT

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing