Papa: Eutanazija i potpomognuto samoubojstvo poraz su za sve nas

Papa: Eutanazija i potpomognuto samoubojstvo poraz su za sve nas

Pred dramom Nizozemke Noe Pothoven, papa Franjo upozorava kako nije odgovor napuštanje osobe koja trpi: „Ne smijemo se predati nego pobrinuti se za tu osobu i voljeti ju, kako bismo joj pružili nadu“.

tweetu na svojemu računu @Pontifex, u mislima i molitvi za Nou Pothoven, 17-godišnju Nizozemku koja je odlučila umrijeti uz pomoć liječnika, stručnjaka za potpomognuto samoubojstvo, što su oni učinili 2. lipnja, Sveti Otac je napisao kako „Eutanazija i potpomognuto samoubojstvo poraz su za sve ljude. Odgovor koji smo pozvani dati jest da nikada ne napuštamo onoga tko trpi, da se ne predajemo, nego da se pobrinemo i volimo kako bismo ponovno pružili nadu“.

Na tragu svojih prethodnika, papa Franjo je više puta odlučno pozvao na poštovanje života od začeća do prirodne smrti. Posebno je, što se tiče eutanazije i potpomognutoga samoubojstva, rekao kako su to velike prijetnje za obitelji u cijelom svijetu. „Dok je njihova primjena legalna u brojnim državama Crkva se odlučno protivi takvoj praksi i osjeća se dužnom pomoći obiteljima koje brinu o svojim najmilijima koji su ili bolesni ili stari“ (Amoris laetitia, 48). Kultura smrti i kultura odbacivanja nisu znak civilizacije, nego znak napuštanja koje se može prikriti iza lažnoga suosjećanja. Naprotiv, potrebno je preuzeti na sebe napor, stati uz osobu koja trpi i pratiti ju“, istaknuo je poglavar Katoličke Crkve.

KT

Oznake

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar