Nova poskupljenja hrane u najavi, najprije će rasti cijena pšenice

Nova poskupljenja hrane u najavi, najprije će rasti cijena pšenice

Ako dođe do poskupljenja pšenice, za očekivati je i rast cijena brašna te proizvoda od brašna.

U Bosni i Hercegovini radnici odavno ne mogu živjeti od prosječne, a posebno od minimalne plaće. Iz sindikata su u proteklom razdoblju upozoravali da radnici ne mogu zaraditi novca onoliko koliko im je potrebno za normalan život mjesec dana.

Mala primanja i vrtoglavi rast cijena proizvode sve više siromašnih, a to se može najbolje vidjeti pred javnim kuhinjama gdje su redovi svaki dan sve duži. Kiše koje su pred ovogodišnju žetvu pšenice zadesile Europu umanjile su rod i kvalitetu ove žitarice, što će se odraziti na njezinu cijenu, piše srpskainfo.com.

Zbog toga bi, kako kažu poljoprivrednici, moglo doći do poskupljenja pšenice. Upozoravaju da će se to najvjerojatnije odraziti i na cijene brašna te pekarskih proizvoda.

“Kiše su u Europi pred žetvu narušile prinos, ali i kvalitetu pšenice koju uvozimo. To znači da možemo očekivati njezino poskupljenje. Dobro je to što su u Rusiji i Ukrajini zabilježeni dobri prinosi, u smislu da neće biti nestašice”, kaže za Srpskainfo predsjednik Saveza udruga poljoprivrednih proizvođača RS-a Stojan Marinković.

Prema njegovim riječima, ako dođe do poskupljenja pšenice, za očekivati je i rast cijena brašna te proizvoda od brašna.

“Naravno da će mlinsko-pekarska industrija pratiti događanja oko cijena pšenice te u cijene svojih proizvoda ukalkulirati njezino poskupljenje – ističe Marinković. Pekari tvrde da zasad nema naznaka o poskupljenju pekarskih proizvoda.

“Posljednje poskupljenja, i to neznatno, dogodilo se oko Nove godine, kada je povećan minimalac”, kaže za Srpskainfo predsjednik Udruge poslodavaca poljoprivrede i pekarske industrije RS-a Saša Trivić.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar