• Nova premijerka Finske najmlađa na svijetu
  • Nova premijerka Finske najmlađa na svijetu

Nova premijerka Finske najmlađa na svijetu

Nova finska čelnica, najmlađa premijerka na svijetu, u svojoj će vladi imati ministricu financija koja je dvije godine mlađa od nje, otkrili su stranački dužnosnici u ponedjeljak.

34-godišnja Sanna Marin iz redova socijaldemokrata nominirana je u nedjelju. Funkciju ministrice financija dobit će čelnica Stranke centra, 32-godišnja Katri Kulmuni, a potpuni sastav vlade bit će otkriven kasnije ovaj tjedan.

Finska vlada odstupila je prošli tjedan nakon što je Stranka centra objavila da više ne podržava premijera Anttija Rinnea zbog nedavnog spora oko tržišta rada u koji je upletena državna poštanska služba Posti.

Pet stranaka u vladajućih koaliciji, od kojih četiri predvode žene, odlučilo je održati svoj savez i nastaviti s istim programom, no i da je potreban preustroj.

“Želimo da osovina između premijerke i ministrice financija funkcionira”, kazala je Kulmuni.

“To je temelj ove nove generacije suradnje (između socijaldemokrata i Stranke centra)”, dodala je.

Finland's Members of Parliament, Katri Kulmuni (L) and Sanna Marin participate in the A-studio talk show in Helsinki, Finland December 3, 2019. Picture taken December 3, 2019. Lehtikuva/Roni Rekomaa/via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. NO THIRD PARTY SALES. NOT FOR USE BY REUTERS THIRD PARTY DISTRIBUTORS. FINLAND OUT. NO COMMERCIAL OR EDITORIAL SALES IN FINLAND.

Lehtikuva/Roni Rekomaa / via REUTERS

Katri Kulmuni i Sanna Marin u TV showu

Nova finska premijerka je bivša ministrica prometa koja je imala strelovit uspon u finskoj politici otkad je sa 27 godina ušla u gradsko vijeće svog rodnog grada Tamperea.

Vlast preuzima uslijed niza štrajkova koji od ponedjeljka zaustavljaju proizvodnju u nekim od najvećih finskih tvrtki. Konfederacija finske industrije procjenjuje da će štrajkovi dovesti do 500 milijuna eura gubitaka.

Ministrica unutarnjih poslova i dalje će biti čelnica Zelene stranke, 34-godišnja Maria Ohisalo, 32-godišnja predsjednica Lijevog saveza Li Andersson ostaje ministrica obrazovanja, a 55-godišnja Anna-Maja Henriksson iz Švedske narodne stranke i dalje će biti ministrica pravosuđa.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar