Pregled tjedna: U BiH je najučinkovitije nedjelovanje

Pregled tjedna: U BiH je najučinkovitije nedjelovanje

Čini se kako galamdžije misle da je nedjelovanje najbolja borba za ovu zemlju. A u nedjelovanju su se pokazali i zastupnici HDZ-a BiH. Predstavnici naroda koji galami kako je uvijek donji, nisu ni glasa pustili dok je budući prvi čovjek države iznosio svoje planove u kojima nema onih koje nijemi zastupaju. – piše Bljesak.info

Nije moglo nego s cirkusom. Tako je BiH, nakon 13 mjeseci čekanja, dobila prvog čovjeka Vijeća ministara. Potom su imenovana povjerenstva u kojima će, osim dodatnih brojki na plaću, odlučivati o raznima imenovanjima, a da cirkus bude veći, zastupnik  Arnaut čim je imenovan dao je ostavku. Čini se kako galamdžije misle da je nedjelovanje najbolja borba za ovu zemlju. A u nedjelovanju su se pokazali i zastupnici HDZ-a BiH. Predstavnici naroda koji galami kako je uvijek donji, nisu ni glasa pustili dok je budući prvi čovjek države iznosio svoje planove u kojima nema onih koje nijemi zastupaju.

2.12. – Ponedjeljak

”Jedina smo država iz regije koja nije imala specijalizirani tim za pomoć u Albaniji”, glasila je tužna vijest na koju nismo ni trznuli jer trznuli nismo ni kad država BiH sama sebi nije mogla pomoći kad su je zadesile velike poplave. Jedina smo država u kojoj su opravdanje za još jednu blamažu gluhi telefoni. Gluha je bila, čini se, i vlast u Goraždu jer su tamošnjoj vladi, ministarstvima gospodarstva i financija isključili struju zbog neplaćanja. Država, koja ne pomaže ni drugima ni sebi, sebi ni ne plaća.

3.12. – Utorak

Svaki je drugi učenik u BiH funkcionalno nepismen, pokazalo je PISA istraživanje. To je još jedno dno na koje se smjestila i začahurila naša zemlja. Dok roditelji bez srama traže gotove maturske radove djeci, dok šamaraju nastavnike zbog jedinica a nastavnici dobivaju lekcije od tatinih sinova kako će biti kažnjeni, nećemo naprijed. Bit ćemo na dnu i dok djecu putem do diploma vode oni sa sumnjivim diplomama i dok je sustavu važnije sve osim onih koji bi trebali biti budućnost zemlje. Dno, ta riječ koju svi izbjegavaju a na kojem su nam sva djelovanja društva, mjesto su na kojem se najbolje snalazimo i s kojeg se najbolje čudimo samima sebi.

4.12. – Srijeda

Strani dužnosnici u BiH posjeli su čelnike SDA i HDZ-a BiH kao pačiće male i očito im očitali lekciju iz udžbenika o političkoj nesposobnosti zvanoj Mostar. Sjeli su Čović i Izetbegović kao u magareću klupu i pokunjeno slušali što im se ima za reći. A onda je uslijedila ofenziva izjava o tome kako Mostar ne smije biti grad slučaj i kako izbora mora biti. Stranci su rekli svoje, domaći šute. Za to vrijeme, Mostar ulazi u novu epizodu sa smećem. Deponija je ponovno blokirana. Ionako prljavi grad dobiva nove hrpe smeća. I Mostar je na dnu, a domaći šute. Čak nitko ne šalje brzojave podrške gradonačelniku Mostara koji se liječi u Zagrebu. Spremna su imena za resore u Vijeću ministara BiH. Lideri stranaka ih drže u tajnosti kao da je riječ o nekim superherojima koji će, u njihovo ime, spasiti ono što su u njihovo ime učinila neka ranija super-imena.

5.12. – Četvrtak

Nije moglo nego s cirkusom. Tako je BiH, nakon 13 mjeseci čekanja, dobila prvog čovjeka Vijeća ministara. Zastupnici u državnom parlamentu saslušali su što ima reći Zoran Tegeltija i čuli da u preostale tri godine prvi čovjek države neće raditi ništa spektakularno. Padala su pitanja, jeftine i prizemne političke smicalice sipale su se iz zastupničkih klupa, a tko je slušao nije mogao čuti niti jednu riječ o budućnosti ove zemlje. Potom su imenovana povjerenstva u kojima će, osim dodatnih brojki na plaću, odlučivati o raznima imenovanjima, a da cirkus bude veći, zastupnik  Arnaut čim je imenovan dao je ostavku. Čini se kako galamdžije misle da je nedjelovanje najbolja borba za ovu zemlju. A u nedjelovanju su se pokazali i zastupnici HDZ-a BiH. Predstavnici naroda koji galami kako je uvijek donji, nisu ni glasa pustili dok je budući prvi čovjek države iznosio svoje planove u kojima nema onih koje nijemi zastupaju.

BiH je dobila komad svog neba a ne znamo ni što ćemo sa zemljom.

6.12. – Petak

Ministar u Širokom Brijegu ponudio je ostavku jer je jednim potezom izvarao dvije države. Vlada ga ne može smijeniti, mora to učiniti skupština. Ne može, eto, netko biti ni lažno moralan ekspresno. Mora se sačekati brdo procedura za poštenje. Lažno. A palo je i obećanje glavne državne tužiteljice da će do kraja godine pasti velike ribe zbog korupcije. Do kraja godine ostalo je malo vremena, a možda Djed Mraz donese i kakvu mrežu za lov. Ako nije zabranjen. Ovo čime se sada krupne ribe love je prilično šuplje.

7.12. – Subota

Oni koji su nasjeli na priču još uvijek gledaju priloge o mostarskom Aluminiju u kojem se provlače nadanja kako bi se moglo dogoditi neko čudo u hladnim pogonima očerupanog diva. Radnici, navode pojedini mediji, gube nadu a politika vješto šuti, a kad progovori, otkrije koliko je nevješta. Tako je Jelka Milićević, ministrica federalnih financija, koja je prvog dana aluminijskog sloma rekla kako je učinjeno sve, ovog puta rekla kako je vrijeme pred nama. No, vremena koja pred nas prostiru, ne donosi ništa novo. Baš kao što ni križaljke za resore, o koji ma se šuška, ništa novo donijeti neće.

8.12. – Nedjelja

Pravda za Davida postaje politička stranka. Borba, koja nije donijela ništa na ulicama, prijeći će u borbu na glasačkim mjestima. Valjda će biti onih kojima će se dati izaći na glasovanje. Cijelog tjedna tlo se treslo u BiH. Kao što je Valentin Inzko molio da Ljubo Bešlić preživi do izbora u Mostaru, tako su Civilne zaštite molile da ne zatrese previše. Mostarsko smeće miruje pred buru. Deponije po mostarskim kvartovima veće su no inače. Ljudi koji su blokirali deponiju čekaju naredbu koja je donesena. Policija će deblokirati deponiju koja nema dozvolu za rad kako bi radila bez dozvole. Mostarsko smeće prljava je slika otrovanog društva, prljavih ruku i države bez vizije. Ali, samo neka ne puca, neka preživi gradonačelnik pa ćemo opet ispočetka.

 

/Izvor: Berislav Jurič, Bljesak.info/

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar