Nova tkanina pretvara vaše tijelo u peć

Nova tkanina pretvara vaše tijelo u peć

Stigla je budućnost zimskog odijevanja, a čak je i bolja od umotavanja u električnu deku sve do proljeća.

Znanstvenici su kreirali novi komad odjeće koji se zagrijava s malo električne energije i bolje zadržava tjelesnu toplinu od pamučne tkanine. Znanstvenici su protkali običan pamuk sa srebrnim nanočesticama koje formiraju nepropusnu mrežu unutar tkanine.

Mijenjajući koncentraciju čestica, znanstvenici su mogli kontrolirati širenje čestica kroz mrežu, sve dok nisu došli do 80% učinkovitosti tkanine pri zadržavanju topline, a da još uvijek dopušta molekulama vode da prolaze kroz tkaninu. To omogućava disanje materijala, što omogućuje izradu ugodne zimske odjeće od ovog materijala.

Za posebno hladne dane, u tkanini se može pojačati djelovanje električne struje: komad odjeće zagrijava se gotovo do 40 °C kad ga puni samo 0,9 volta struje. Nošenje takve odjeće pomoglo bi u smanjivanju energije koja se troši za neučinkovito zagrijavanje prostorija, kažu znanstvenici.

Procjenjuju da bi jedna osoba čija se soba grije na vanjskih prosječnih 10 °C, tijekom 4 mjeseci mogla uštedjeti 1000 kW sati energije tijekom godine, odnosno otprilike 300 l plina, i to samo nošenjem nanopulovera.

Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu Nano Letters.

Izvor: ScienceMag

 

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar