Nove epidemiološke mjere u Hrvatskoj

Nove epidemiološke mjere u Hrvatskoj

Nacionalni stožer  civilne zaštite u Republici Hrvatskoj predstavio je nove epidemiološke mjere na današnjoj konferencije za medije.

Sudeći po prezentaciji koju su u Stožeru pripremili, na privatnim će okupljanjima biti dopušteno najviše 10 osoba iz dva različita kućanstva.

Kad god je moguće misna slavlja trebala bi se održavati putem radio, TV programa ili na drugi način, a iznimno 24. i 25. prosinca po posebnim preporukama HZJZ-a.

Što se profesionalnih umjetničkih izvedbi i programa tiče, broj prisutnih ograničava se s obzirom na veličinu prostora, najmanje 7 metara kvadratnih po osobi.

– Nastojimo poslati poruku koliko je važno primiriti stanovništvo, obeshrabriti druženja i proslave. Tu je početak školskih praznika, time će se rasteretiti javni prijevoz. Drugo, na inicijativu Vlade, održao se sastank HUP-a i HGK koji su poslali apel svojim članicama da omoguće kolektivni godišnji odmor svojim zaposlenicima. Na taj način ćemo učiniti dodatni napor da situacija bude povoljnija. Treće, su odluke Stožera. To je produženje dosadašnjih mjera uz neke korekcije što se tiče privatnih okupljanja, misnih slavlja, kulturnih događaja i zabranu putovanja izvan županija u kojem je prijavljeno prebivalište ili boravište, rekao je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Propusnice od 23. prosinca

Odluka o propusnicama ne odnosi se na na osoblje nužno za održavanje prometa, dnevne migracije zaposlenih u službama zdravstvene zaštite, dostavu lijekova, komunalno, opskrba plinom i strujom, zaštitarske službe, novinare, pacijente, putovanja na posao i s posla, žurne službe koje pomažu u sprečavanju širenja bolesti i diplomatsko osoblje.

Propusnice se uvode 23. prosinca u ponoć.

Prilikom ulaska/izlaska iz županije treba se držati mjera, imati identifikacijsku iskaznicu kojom se dokazuje kategorija ili propusnicu.

– Propusnice izdaju županijski stožeri civilne zaštite ovisno od mjesta prebivališta ili boravišta, a ostaju na snazi do 8. siječnja 2020. godine, rekao je Božinović.

Građani Grada Zagreba mogu bez propusnice do krajnjih granica Zagrebačke županije.

– Ovim mjerama šaljemo građanima dodatnu poruku da se suzdrže od putovanja, poručio je Božinović.

Nužne epidemiološke mjere, koje će se produljiti 21. prosinca, na snazi će biti do 10. siječnja.

Apeli crkvi

Nada se da će ova mjera imati vremenski rok do 8. siječnja i da će se odraziti na epidemiološkoj situaciji u zemlji.

– Ovo nije odluka kojom se uvode propusnice nego se brane putovanja van matične županije. Propusnice služe samo za neodgodive slučajeve, istaknuo je Božinović.

Što je s građanima koji su uplatili neki turistički aranžman izvan mjesta prebivališta, zanimalo je novinare.

– Oni koji su uplatili su u poziciji da realiziraju svoj plan, potvrdio je Božinović.

– Apelirat ćemo na crkvu da osigura da vjernici prate provođenje propisanih mjera. Što se tiče prostora ispred crkve, vrijedi odredba o maksimalno 25 ljudi. Apelirat ćemo i da sve polnoćke počnu ranije i da završavaju do 22 sata. Također, vjernici iz istog kućanstva neće svaki za sebe morati imati prostor od 7 kvadratnih metara, objasnio je Capak.

Na pitanje zašto se ugostiteljskim objektima ne omogući tip rada kao u crkvi, Capak je rekao:

– Zato što je to nemoguće. Uporno komuniciramo da mjerama nastojimo smanjiti kontakte da ne zabranimo određene aktivnosti koje su potrebne iz gospodarskih i drugih razloga. Ova mjera je vezana uz poštivanje želja i potreba vjernika za duhovnim mirom i potrebom da se proslavi blagdan. Vjerska slavlja su dopuštena sa 25 osoba, ali za Badnjak i Božić smo dopustili da to bude uz minimalni epidemiološki rizik, ali da vjernici mogu proslaviti blagdan.

Što će biti sa studentima, pitali su novinari.

– Studenti su već izvjesno vrijeme najviše na online nastavi. Oni nužno nisu trebali biti niti jesu u mjestima studiranja, rekao je Božinović.

Posjet obitelji predstavlja rizik

– Kad govorimo o znanosti, puno toga o virusu je nepoznato. Svi pokušavaju nekim mjerama postići ono što je utemeljeno, a to je smanjenje bliskih kontakata među ljudima. Objavljena je studija po kojoj 50% zaraza u ovo doba godine proizlaze iz obiteljskih druženja. Zato je mjera o kretanju namijenjena ne samo restrikciji nego i razumijevanju. Nadam se da ćemo osvijestiti da posjet starijih članova obitelji predstavlja velik rizik, rekao je Božinović o uvođenju nove mjere o zabrani kretanja.

– Bit će dokaza i za ovu bolest, ali postoji cijela grana medicine koja se zove putnička medicina orijentirana na zarazne bolesti gdje imate tisuće pokazatelja i dokaza da se bolesti šire putovanjima, a osobito kapljične bolesti, to je jasno u medicini, pojasnila je dodatno Alemka Markotić.

Temu je komentirao i Beroš: – Nadodao bih da simptomatski bolesnici nisu problem. No, znamo da je određeni dio inficiranih asimptomatski. Oni u neznanju odlaze kućama, obiteljima, druže se i tako im mogu prenijeti virus. Ova mjera i ideja je namijenjena sprječavanju takvih situacija.

Više od 20 posto manje zaraženih ovog tjedna

U zadnja 24 sata potvrđena su 3272 nova slučaja zaraze, a testirano 10.849 osoba. Preminulo je 68 osoba, a najmlađa je imala 27 godina, potvrđeno je na konferenciji za novinare.

– U ovom tjednu imamo 20,4 posto manje novooboljelih, na samo 2 posto manje testiranih, rekao je Krunoslav Capak.

– Najvišu indicenciju u Hrvatskoj imaju Međimurska i Zagrebačka županija, a najmanju Dubrovačko-neretvanska županija, nastavio je Capak. Što se tiče incidencije u EU, Hrvatska je na 25. od 27. mjesta, višu imaju tek Luksemburg i Litva.

– Oni koji su preboljeli bolest u narednom periodu, ne znamo kolikom, imaju imunitet. No, oni mogu prenijeti bolest drugim osobama. I zato moramo misliti jedni na druge, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš.

Neki su liječnici koji brinu o covid pacijentima žalili da nisu dobili dodatak na plaću koliko su trebali.

– Sve bolnice su dobile obavijest kako obračunati dodatak na plaću. Neke od njih su do tad već izvršile obračun plaća, ali svima će dodatak biti isplaćen, i za studeni i za prosinac. Točne informacije nemam, komentirao je Beroš.

Dolazak cjepiva u Hrvatsku

O dolasku cjepiva u Hrvatsku Capak je rekao:

– Mi još nemamo nijedan dokument da precizno znamo količine. Prva simbolična isporuka će za sve zemlje EU biti 26. prosinca i tu ćemo količinu dobiti. Imamo obećanje Pfizera da će do kraja prvog mjeseca isporučiti kompletnu tranšu. Koja će to biti količna, saznat ćemo vjerojatno početkom sljedećeg tjedna.

O nabavi PCR i brzih antigenskih testova Capak je rekao: – Svaki laboratorij nabavlja PCR testove za sebe. Pokušali smo centralizirati nabavu, ali je to propalo. Mi naručujemo od firme koja pobijedi na javnom natječaju. Što se tiče brzih testova, zadnja tranša od cca 250 tisuća nabavile su državne robne rezerve prema svojim pravilima. Cijenu po kojoj su nabavljeni testovi ne znam. Čini mi se da je HZJZ onih prvi 15.000 kupio za 6 eura po testu za brze testove, a kod PCR-a cijene su različite. Imamo velike razlike. Testovi zatvorenog tipa su skuplji. Ulazni troškovi su oko 500 kn za takav test, dok su ti troškovi za brzi test oko 200-250 kn.

Testiraju domovi za starije, nemamo još rezultate, ali oko 3000 testova je napravljeno, dodao je.

/Izvor: Jutrarnji.hr/

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing