NOVI POTRES MEĐU PRAVAŠIMA SIP potvrdio Ragužu izvorni HSP BiH, Primorac ostaje bez stranke

NOVI POTRES MEĐU PRAVAŠIMA SIP potvrdio Ragužu izvorni HSP BiH, Primorac ostaje bez stranke

Središnje izborno povjerenstvo (SIP) naložilo je Hrvatskoj stranci prava Bosne i Hercegovine da u roku od dva dana promijeni ime stranke ili neće izaći na izbore. SIP je ustvrdio da je HSP BiH, a čiji je aktualni predsjednik Nikola Raguž, nekada predsjednik Mladeži HSP-a pod Primorčevim vodstvom, stariji politički, pravni subjekt te kao takav i polaže pravo na svoj naziv – HSP BiH. Podsjetimo, dugogodišnji predsjednik ove pravaške opcije bio je Zdravko Hrstić, a nedavno je za predsjednika izabran Nikola Raguž. Ovo bi moglo prouzročiti ozbiljne probleme u već najavljenoj koaliciji Primorčevog HSP-a i HDZ-a BiH na predstojećim izborima. Naime, Primorčev HSP na izbore se prijavio podimenom ‘Hrvatska stranka prava Bosne i Hercegovine – HSP BiH’, dok se ragužev HSP prijavio pod nazivom ‘Hrvatska stranka prava BiH’ te je SIP zaključio kako bi isto u moglo zbuniti birače.

“Hrvatska stranka prva BiH želi izvijestiti svekoliku javnost o odluci Središnjeg izbornog povjerenstva BiH (SIP BiH), od 31. svibnja 2018. godine, u kojoj izričito stoji da jedino Hrvatska stranka prava BiH, predsjednika Nikole Raguža, ima pravo koristiti ovo ime na Općim izborima 2018. godine.

U navedenoj Odluci obvezuje se Hrvatska stranka prava Bosne i Hercegovine, predsjednika Stanka Primorca, da u roku od dva dana izmijeni naziv stranke koji neće biti sličan sadašnjem, što dovodi u pitanje i njegovu sramnu koaliciju sa HDZ-om BiH”, priopćili su iz ove pravaške opcije.

U istom se navodi da Hrvatska stranka prava BiH, kao drugi najstariji politički subjekt, ujedno prva, izvorna pravaška stranka u suvremenoj BiH i korijen svih budućih pravaških opcija u BiH, pozdravlja ovakvu odluku SIP-a BiH kojom su se, na koncu, uklonile sve nejasnoće, obmanjivanje javnosti, članstva i birača pravaškim imenom, a poradi osobnih interesa nekoliko sužanjskih pojedinaca.

“Hrvatska stranka prava BiH biti će snažan, dosljedan, principijelan dio velike hrvatske koalicije protiv ekonomskog ugnjetavanja i svakog zatiranja slobode i domoljublja hrvatskog čovjeka na njegovom stoljetnom ognjištu u Bosni i Hercegovini. Stoga je bespredmetno i svako demantiranje predsjednika nepostojeće pravaške opcije Stanka Primorca o postignutoj hrvatskoj koaliciji u Srednjobosanskoj županiji, HSP-a BiH, HS-a i HDZ-a 1990 jer se ovaj pravaški ogranak samo vratio u okrilje izvornog pravaštva. Istog onog pravaštva čijeg duha odavno nema u njegovoj stranci.

Hrvatska stranka prava BiH ovim putem upućuje poruku svim pravašima, kao i svakom slobodnom Hrvatu i Hrvatici u BiH: Vrijednosti izvornog pravaštva kojeg smo dobili u naslijeđe od Oca Domovine nikada se i ni zbog čega ne izdaju, a pravo na slobodu hrvatskog naroda neće odrediti nitko drugi nego Bog i Hrvati!”, stoji u priopćenju HSP BiH kojeg potpisuje Nikola Raguž.

 

Oznake

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar