NOVI VISOKI PREDSTAVNIK: Najvažnije je da zemlju ispratimo na njezinu izazovnom putu k Europi

NOVI VISOKI PREDSTAVNIK: Najvažnije je da zemlju ispratimo na njezinu izazovnom putu k Europi

Odluka veleposlanika Vijeća za provedbu mira (PIC), kojom je njemački političar Christian Schmidt i službeno imenovan novim visokim predstavnikom za Bosnu i Hercegovinu, izazvala je niz reakcija u BiH, pri čemu veći dio njih ide u smjeru očekivanja kako će imati produktivnu suradnju s njim, a koja će doprinijeti stabilnosti uz dosljedno poštivanje Daytonskog mirovnog sporazuma, piše Večernji list BiH.
Očekivanja
Domaći dogovor, dijalog, kompromis u nizu važnih tema za državu, počevši od europskog puta do međunacionalnih odnosa, ocijenjen je pritom kao nužan, uz potrebnu medijaciju i konstruktivnu ulogu međunarodne zajednice. Sam Schmidt je pak u svojoj prvoj izjavi nakon imenovanja dao naznake svojega djelovanja, a koje će, vidljivo je, biti usmjereno na postizanje suglasnosti sa svim relevantnim čimbenicima u BiH. Schmidt je u izjavi za Nezavisne novine tako poručio kako će osnova njegova djelovanja biti rad u suglasnosti s predstavnicima međunarodne zajednice, izabranim dužnosnicima, građanima BiH i mladim ljudima.
“Najvažnije je da zemlju ispratimo na njezinu izazovnom putu k Europi”, istaknuo je Schmidt. U kontekstu medijskoga istupanja o temi imenovanja, novi visoki predstavnik kazao je kako je stvar dobre prakse do preuzimanja dužnosti ostati suzdržan u davanju političkih izjava o BiH. U kontekstu političkih tema od iznimne je važnosti u jednoj višenacionalnoj državi, kao što je BiH, uzeti u obzir sve čimbenike koji su nužni za održivi napredak. Država ima aspiracije postati punopravna članica Europske unije, a na tom putu stoje brojni izazovi koje je moguće riješiti na učinkovit način uvažavajući poziciju onog ustavnog temelja koji čini BiH, a to su njezini konstitutivni narodi, ujedinjeni u svojoj različitosti.
Stabilnost i napredak
O potrebi uvažavanja govorili su i predstavnici Hrvatskog narodnog sabora koji su naglasili kako je potpisani sporazum političkih dužnosnika iz lipnja 2020. godine jamac reformskim procesima koji su nužni po pitanju izmjene izbornoga zakonodavstva s ograničenim ustavnim izmjenama u BiH. Voditelj Odjela za ustavno-pravna pitanja Glavnog vijeća HNS-a i izaslanik u državnom Domu naroda Bariša Čolak za Večernji list kaže kako od novog visokog predstavnika očekuju korektniji odnos prema svima u BiH. “Očekujem istodobno da će ovo biti posljednji visoki predstavnik u BiH. Došlo je vrijeme da se domaće institucije u BiH pokušaju početi odgovorno ponašati i preuzmu uloga koja im je temeljem Ustava i zakona povjerena”, naglasio je Čolak. HNS je ranije poručio kako je ova neizborna godina konačno vrijeme za provođenje reformi, vjerujući u pozitivnu suradnju s novim visokim predstavnikom.
Izvor: vecernji.ba

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar