Novi Zeland traži “berače”, dnevnica 150 eura

Novi Zeland traži “berače”, dnevnica 150 eura

Na Novom Zelandu uskoro počinje berba grožđa, jabuka i kivija, a proizvođači se i ove godine suočavaju sa problemom nedostatka sezonskih radnika.

Prema pisanju svjetskih agencija, procjenjuje se da će ove godine nedostajati najmanje 2.000 sezonskih radnika dok bi se u narednim godinama deficit „sezonaca” mogao značajnije povećati. Vodeći novozelandski proizvođači jabuka u Hawke’s Bayu predviđaju da će u ovoj sezoni ubrati 19,5 milijuna kutija, vrijednih oko oko 418 milijuna eura.

Voćari se žale kako broj sezonskih radnika nikad nije bio manji u posljednjih pet godina, a problem bi se u narednim godinama mogao povećati, prenosi Agrobiz. „Svake godine proizvodimo sve više jabuka i očekujemo da do 2022. berba dostigne vrijednost od jedne milijarde dolara. Vlada mora učiniti više napora da privuče sezonske radnike, bilo podizanjem dnevnice ili povećanjem kvote migranata”, smatra Ros Hauvrd, iz firme Fresh Harvest koja zapošljava tisuću sezonskih radnika.

„Pokušavamo naći što više ljudi, migranata, onih sa turističkom vizom”, kaže Kreig Trineman, menadžer u firmi „Bostock”, najvećem izvozniku ekoloških jabuka s Novog Zelanda. On dodaje kako su mislili da će naći dovoljno ljudi. Plaća je dobra. Najbolji berači mogu zaraditi 150 eura za devet sati rada. Jerf van Bik iz novozelandske Nacionalne službe zapošljavanja ocjenjuje kako će u ovoj sezoni biti potrebno 50.000 berača voća, i da će proizvođači ostati „kratki” za najmanje 2.000 sezonaca.

prvi.tv

 

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar