O Aluminiju je odlučivala politika i prije i sada!

O Aluminiju je odlučivala politika i prije i sada!

Nekadašnji generalni direktor mostarskog Aluminija Ivo Bradvica, kojemu je dan prije gašenja te tvrtke u srpnju prošle godine isplaćeno 300.000 maraka, za N1 televiziju je komentirao dio izvješća Financijske policije FBiH koji se odnosi na nagle promijene ugovora o snabdijevanju električnom energijom.

-O tome je odlučivala politika!, kazao je Bradvica i nastavio: ‘Ja sam se jednostavno zahvalio i otišao kad sam vidio da se od mene tražilo puno toga što su ovi poslije mene uradili. Ja nisam bio spreman za to’.

Upravo je ta ista politika odlučivala i o Uogovoru s Abraham grupacijom te je zbog ne ispunjavanja uvjete iz članka 12. tog Ugovora sve i propalo.  S pravom se postavlja pitanje dokle će politika na čelu s Draganom Čovićem varati radnike i Hrvate BiH? Iz Ugovora je vidljivo tko je sve trebao osigurati određene uvjete kako bi se ponovno uspostavljalo funkcioniranje.

 

Bradvica je komentirao i veliki iznos novca koji je ‘legao’ na njegov račun, a kaže da je isplaćen nakon pravomoćne presude suda…

-To je otpremnina koja je regulirana menadžerskim ugovorom. Znate, to nema veze s plaćom, izjavio je za N1.

Financijska policija podnijela je Tužiteljstvu HNŽ-a najmanje deset izvješća o poslovanju Aluminija u posljednjih petnaest godina. No nijedan nije rezultirao sudskim epilogom. Da li će s posljednjim izvješćem biti drugačije? U njemu se navodi kako za nagomilani dug od blizu 400 milijuna maraka nije odgovorna isključivo cijena električne energije, što su tvrdili Uprava i Nadzorni odbor, već poslovanje mimo ekonomske logike, navodi N1.

Podsjetimo da je prošlog tjedna objavljen novi izvještaj Financijske policije rađen po nalogu Tužiteljstva, a koji obuhvaća posljednje godine rada Aluminija. Iz Tužiteljstva su potvrdili da je dokument zaprimljen i da nije jedini.

“Radi se o izvješću o utvrđenim činjenicama u postupku inspekcijskog nadzora financijsko-materijalnog, vanjskotrgovinskog i deviznog poslovanja privrednog/gospodarskog društva „Aluminij“ d.d. Mostar od 01.01.2014. do 10.07.2019. godine, a što je ustvari dio cjelovitog Izvješća, koje se podnosi u slučajevima izvršenog nadzora i koje je sačinjeno po zahtjevu Tužiteljstva HNŽ/K. Trenutno se u Tužiteljstvu HNŽ/K u radu nalazi 6 formiranih predmeta, a među prijavljenima su uglavnom članovi prijašnjih uprava i nadzornih odbora društva „Aluminij“ d.d. Mostar”, navedeno je u odgovoru glasnogovornice Tužiteljstva, Ane Rajič.

Vlada FBiH je na jučerašnjoj sjednici zadužila Financijsku policiju da ovaj izvještaj proslijedi nadležnom tužiteljstvu.

-Vlada FBiH se upoznala s informacijom Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije o izvještaju Financijske policije FBiH o utvrđenim činjenicama u postupku inspekcijske kontrole financijsko-materijalnog, vanjskotrgovinskog i deviznog poslovanja Aluminija d.d. Mostar za period od 1.1.2014. do 10.7.2019. godine.

Vlada je jučer zadužila Financijsku policiju da ovaj izvještaj proslijedi nadležnom tužiteljstvu radi utvrđivanja nezakonitosti u poslovanju i štete nastale po imovinu i imovinske interese Federacije BiH, kao i da poduzme druge mjere i aktivnosti u skladu sa zakonom. Glavno tajništvo Vlade FBiH je zaduženo da izvješće Financijske policije dostavi Federalnom pravobraniteljstvu s ciljem poduzimanja aktivnosti za zaštitu imovine i imovinskih interesa Federacije BiH, priopćeno je iz Vlade FBiH.

/Izvor: Republikainfo.com/

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar