O JARCIMA I EKONOMISTIMA

O JARCIMA I EKONOMISTIMA

Nakon što je 20.12.2016. na stranici www.rama-prozor.info  objavljen tekst pod nazivom “Gospodine načelniče, tko će nas osloboditi od vaših ekonomista?!” autora Ivana Šekelje, danas je stiglo priopćenje iz općine Prozor-Rama.

Nekoliko stavova vezanih za istup sugrađanina Ivana Šekelje na javnoj raspravi o nacrtu proračuna općine Prozor – Rama za 2017. godinu i članak na portalu rama-prozor.info

Poigravajući se citatima velikih osoba, sugrađanin Šekelja  je, sudjelujući na javnoj raspravi o nacrtu Proračuna naše općine za 2017- godinu, dugo vremena iznosio neke stavove o globalnoj ekonomiji, o važnosti malih gospodarstava, o vrijednosti ekonomskog analitičara Damira Novotnya,  kao da raspravlja o dugoročnoj ekonomskoj politici Europske unije. I istina je da je bio upozoren da ne luta u svojim pričama već da iznese mišljenje i prijedloge o proračunu općine Prozor – Rama, jer je to bila tema javne rasprave. A tada je sugrađanin Šekelja iznio svoj prijedlog: 30.00,00 KM poticaja za svako radno mjesto! Vidim da u članku koji je kasnije objavio na spomenutom web portalu nije baš korektno prenio svoje izlaganje, a posebno je prešutio izjavu koju je dao u razgovoru nakon javne rasprave: „Dajte meni 60.000,00 KM i zaposlit ću dvije osobe!“ Čini mi se da je to i bio jedan od glavnih ciljeva pri sudjelovanju sugrađanina Šekelje javnoj raspravi. „Dajte meni 60.000,00!“

Ali, bilo je još ciljeva. Slobodan sam procijeniti da je drugi cilj, čak važniji, bio politički iskorak u pravcu pokretanja građanske inicijative „Za pravedniju raspodjelu općinskog proračuna“ , kako ju sugrađanin Šekelja najavi u svom članku. Postoje tvrdnje da se ideja o građanskoj inicijativi naveliko brusi u zatvorenom krugu, iza debelih zidina,  daleko od građana. Jer, kako rekoše politički teoretičari, za izbore se treba pripremati odmah nakon završetka proteklih. Znači, političko djelovanje u susret budućim izborima!

Odmah da odgovorim sugrađaninu Šekelji na pokušaju političkog proboja putem građanske inicijative: Nećeš Šekelja, da si sto puta drskiji i bezobrazniji, da si tisuću puta podržaniji od političkih gubitnika, nećeš! Nećeš uspjeti u podvalama ni ti ni tvoji mentori (slobodan sam procijeniti da u planu koji si pokrenuo nisi sam). Takve prepoznajemo na vrijeme i budemo jači od njihovih podvala.

I još da upitam sugrađanina Šekelju: Zašto se ne javljaš sa inicijativom da u ovu općinu unesemo još sredstava koji su nam nepravednim raspodjelama godinama oduzimali razni centri moći, a za koje se Načelnik Ivančević, uz potporu mnogih vrijednih suradnika, pa i moje malenkosti, uspješno zalaže zadnjih nekoliko godina? Zašto se ne pridružiš inicijativi da zajednički poradimo na osiguravanju stabilne razine Ramskog jezera tijekom ljetnih mjeseci, koju je Načelnik Ivančević pokrenuo prije tri godine, čime bi se uvjeti za razvoj turizma značajno unaprijedili? Zašto ne pokreneš inicijativu za prestanak zapostavljenosti i diskriminacije koju trpi ova općina i ovaj narod od raznih županijskih, federalnih i državnih političkih i gospodarskih centara? I na kraju, sukladno tvojim velikim ciljevima, zašto ne pokreneš inicijativu da cijela ova država postane politički i radno – pravno sigurna i stabilna, kako bi se zaustavio val iseljavanja naroda iz države, pa tako i iz Rame?

Znači, ti ne bi ništa od toga. Ti bi, sugrađanine Šekelja, nas loše ekonomiste zadužio da pribavljamo sredstva, da i dalje obračunavamo i sudjelujemo u tužbama prema elektroprivrednim poduzećima, da podnosimo projekte Europskoj uniji, razvojnim agencijama GIZ-u, IFAD-u, SIDA-i, USAID-u, UNDP-u, Hilfswerku, REDAH-u, LINK-u… a ti i tvoja građanska inicijativa bi ih po svojoj pravednosti raspodjeljivali.

E nećeš, da znaš. Bez obzira jesi li ti u toj najavljenoj građanskoj inicijativi Đođkan ili jarac, nećeš!  Ne vjerujem u tvoje dobre namjere, mislim je riječ o pripremi nove podlosti.

Koristim prigodu ostalim sugrađanima kazati da će izvješće o radu općinske službe kojoj sam rukovoditelj, kao i izvješće Načelnika o utrošku proračunskih sredstava, biti na raspravi pred Općinskim vijećem i  predstavljeno javnosti u prvom tromjesečju iduće godine.

Josip Juričić, rukovoditelj službe za razvoj, poduzetništvo, obrt i financije općine Prozor-Rama

 

 

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar