• Obilježava se Međunarodni dan tolerancije
  • Obilježava se Međunarodni dan tolerancije
  • Obilježava se Međunarodni dan tolerancije
  • Obilježava se Međunarodni dan tolerancije

Obilježava se Međunarodni dan tolerancije

U organizaciji Športsko-rekreativnog saveza općine Prozor Rama danas će se s nekoliko aktivnosti obilježiti Međunarodni dan tolerancije.

Projektom Mir i tolerancija obuhvaćena je radionica u Srednjoj školi u Prozoru u kojoj će Vijeće učenika napraviti plakate s porukama mira i tolerancije i iste izložiti u školi.

Druga aktivnost, s ciljem promicanja mira i tolerancije je nogometna utakmica između Ženske sekcije HNK Rama i ŽNK Iskra iz Bugojna. Utakmica  i druženje najmlađih nogometašica ova dva kluba je u subotu 17. studenog od 12.00 sati na Gradskom stadionu u Prozoru.

Pokrovitelj projekta je općina Prozor-Rama.

Međunarodni dan tolerancije obilježava se 16. studenoga. To je dan koji nas podsjeća na poštovanje i uvažavanje drugačijih od nas. Dan koji nas potiče na snošljivost prema drugima. Generalna Skupština Ujedinjenih naroda je 1996. godine pozvala zemlje članice da ustanove Dan tolerancije u sladu s Deklaracijom o principima tolerancije koja je potpisana od strane članica 16.11.1995. godine.

Tolerancija je poštovanje, prihvaćanje i uvažavanje bogatstva različitosti u našim svjetskim kulturama, naša forma izražavanja i način da budemo ljudi.
Tolerancija podrazumijeva volju i sposobnost prihvatiti i dopustiti različitost, bilo da se radi o razlikama u političkom uvjerenju, ili o vjerskim, rasnim ili spolnim razlikama.

Tolerancija međutim nije tek puko uvažavanje različitosti drugih ljudi, rasa i naroda, tolerancija je način da povećamo naš osobni razvoj. Uvažavanjem i učenjem o tuđim različitostima učimo o svijetu kojeg dovoljno dobro ne poznamo – a što je to nego učenje i obogaćivanje našeg vlastitog znanja i saznanja. Uostalom, učeći o različitom, preispitujemo i svoje vrijednosti, prioritete i uvjerenja. Pojam tolerancija dolazi od grčke riječi tolerare, što znači podnositi. Ona podrazumijeva snošljivost i uvažavanje tuđih ideja, stavova i načina života. Biti tolerantan znači biti osviješten o različitosti u odnosu na nas same i prihvaćanje toga u svakodnevnom životu.

Oznake

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar