Obilježen Svjetski dan zdravlja

Danas je u OŠ Marka Marulića u Prozoru obilježen Svjetski dan zdravlja. Projekt pod nazivom „Zdravlja i znanja nikad dosta“ zajednička je aktivnost i suradnja osnovnih škola s područje općine Prozor-Rama (OŠ fra Jeronima Vladića Ripci, OŠ Marka Marulića Prozor, OŠ Ivana Mažuranića Gračac, OŠ Veselka Tenžere Uzdol) koje rade po hrvatskom nastavnom planu i programu.

Cilj projekta je promicanje i očuvanje fizičkog i mentalnog zdravlja jer zdravlje je najveće bogatstvo. Na ovaj način razvijaju se partnerski odnosi među školama te promiču vrijednosti timskog rada i  stjecanje novih iskustava. Svake godine osnovne škole obilježavaju neke važnije i značajne datume, to je prilika za realizaciju zajedničkih aktivnosti, gradnju prijateljskih i  suradničkih odnosa među školama.

Na početku susreta sve nazočne goste primio je i  pozdravio ravnatelj OŠ Marka Marulića, Slavko Bilić te zaželio ugodno druženje.

Zatim je liječnica Mara Anđelić govorila o važnosti prehrane za zdravlje učenika. Bitan dio zdravog načina života je i provođenje pravilne odnosno zdrave prehrane. Hrana je naša svakodnevna potreba i vrlo je važnu kakvu hranu, koliko i kada je unosimo u organizam. Treba osigurati unos hranjivih sastojaka prema potrebama vlastitog tijela. Svježe voće i povrće, riba, mliječni proizvodi bi trebale činiti glavninu ishrane, ali naravno u umjerenim količinama. Hrana je važna za zdravlje, te čini važan aspekt društvenog života.

Zanimljivo izlaganje imao je psiholog Vjeko Škarica. On je s učenicima razgovarao na temu mentalnog zdravlja, kako se postaje mentalno zdrava osoba te koje su osobine mentalno zdravog i bolesnog čovjeka. Učenici su s velikom radoznalošću i zanimanjem pratili izlaganje.

Nakon predavanja, pedagozi i učenici su imali zajedničku aktivnost-radionicu,izradu plakata na temu:Pozitivni i negativni utjecaji na zdravlje i sastavljnje dnevnog menija ishrane.

Potom su se okrijepili uz sendviče, sokove, voće i kolače.

Zadnja točka programa bila su  sportska natjecanja u potezanju konopca i odbojci
Realizacijom programa zajedničkih aktivnosti, posjetima drugim školama na području općine Prozor-Rama, ravnatelji i učenici škola pokazali su spremnost surađivati i ostvarivati dobre partnerske odnose  kako bi u budućnosti mogli raditi na zajedničkim projektima.

Iako druženje nije dugo trajalo, možemo reći da je to bilo divno iskustvo te da su učenici stekli drage prijatelje.
Relizaciju projekta pomogli su: Općina Prozor-Rama, Vijeće roditelja OŠ Marka Marulića Prozor, Dom zdravlja „Rama“.
Bilo je lijepo, korisno i ugodno druženje, hvala svima koji su na bilo koji način doprinijeli na realizaciji projekta radujemo se  budućoj suradnji, novim aktivnostima i sastancima.

Pedagozi:
Monika Beljo
Katica Baraban
Nikica Beljo
 
 
 
 

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar