Obilježena 26. godišnjica stradanja Hrvata na Stipića livadi

Obilježena 26. godišnjica stradanja Hrvata na Stipića livadi

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća podno spomen-obilježja na Stipića livadi u nedjelju je obilježena 26. godišnjica stradanja vojnika HVO-a i civila hrvatske nacionalnosti koji su ubijeni na današnji dan 1993.

Svetu misu za sve poginule predvodio je fra Ante Marić koji se u svojoj propovijedi osvrnuo na mirnoću ovog mjesta koje je, po njegovim riječima, Bog ostavio svojim kćerima i sinovima za miran počinak.

– Mi danas ‘mutimo’ mir Stipića livadi. Ovdje priroda u svom zagrljaju drži naše mučenike, ovdje konji tiho pasu rosnu travu i znaju da je Bog dao tiho mjesto svojoj djeci –  rekao je fra Ante i dodao da su na ovom mjestu izmoljene najusrdnije molitve hrvatskih mučenika.

Prije svete mise brojna izaslanstva, među kojima su bila i ona iz HDZ-a BiH i HNS-a predvođena predsjednikom Draganom Čovićem položila su vijence i zapalila svijeće.

Govoreći o važnost obilježavanja ove obljetnice, general HVO-a Stanko Baja Sopta kazao je kako će poginuli zauvijek ostati zlatnim slovima upisani u hrvatsku povijest.

– Dok bude kucalo naše srce ovamo ćemo dolaziti i reći vam hvala. Stipića livadu nećemo zaboraviti, ona je upisana zlatnim slovima u našu povijest i zapamtit ćemo svako od imena – kazao je Sopta podsjetivši na sve zločine koje je Armija RBiH počinila nad Hrvatima u Domovinskom ratu.

Stipića livada, mjesto iznad Doljana, Općina Jablanica, mjesto je na kojemu je u jutro 28. srpnja 1993. počinjen zločin nad 33 hrvatskih vojnika i 6 civila koje su ubili i masakrirali pripadnici Armije BiH među kojima se spominju i mudžahedini.

Svi preživjeli stanovnici sela njih preko 200 uglavnom žena i djece, uhićeni su i odvedeni u Jablanicu gdje su bili zatočeni do 1. ožujka 1994. kada su razmijenjeni.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar