Obitelj generala HVO-a Vlade Šantića duboko razočarana

Obitelj generala HVO-a Vlade Šantića duboko razočarana

Obitelj pokojnog generala HVO-a Vlade Šantića, ubijenog prije točno 25 godina, razočarana je što njegovo tijelo još uvijek nije pronađeno a ovaj slučaj nije razriješen, iako je prije više od godinu dana podignuta optužnica protiv pet dužnosnika Armije BiH.

“Razočaran sam, definitivno. Niti nakon 25 godina mi nije jasno kako se ne može naći tijelo moga oca”, rekao je za Hinu Duje Šantić, sin generala Vlade Šantića, koji je bio zapovjednik postrojbi HVO-a u bihaćkoj enklavi. Duje Šantić je u više navrata upozoravao na prikrivanje ovog zločina, za kojega je ranije izravno optuživao bivšeg zapovjednika Armije BiH u Bihaću, generala Atifa Dudakovića. “Borim se s vjetrenjačama punih 25 godina. Mislio sam prije tri godine da će slučaj biti riješen, međutim još se ništa dogodilo nije”, dodao je.

Generala HVO-a Šantića odveli su u noći s 8. na 9. ožujka 1995. godine iz sjedišta HVO-a u Bihaću pripadnici Vojne policije Armije BiH. S pratnjom je stigao u hotel Sedra, u kojemu se proslavljao Dan žena, a tamo je bilo cjelokupno vodstvo bošnjačke Armije BiH, uključujući generala Dudakovića. Prema medijskim navodima, nakon prepirke s Dudakovićem, Šantića je u nepoznatom pravcu odveo zapovjednik Vojne policije Hamdija Abdić Tigar, od kada mu se gubi svaki trag. Istragu ovoga zločina provodilo je nedugo nakon Šantićeva nestanka mješovito hrvatsko-bošnjačko povjerenstvo, no nije ništa utvrdilo. Njegovo ubojstvo prijetilo je remećenju hrvatsko-bošnjačkih odnosa u trenutcima kada su se vodile vojne operacije protiv srpskih snaga.

Predmet ‘Šantić’ je godinama zaboravljen, da bi ponovo bio otvoren 2013. temeljem iskaza zaštićenog svjedoka. Svjedok je, naime, tvrdio da je generalovo tijelo nakon ubojstva raskomadano, zapaljeno a potom ubačeno u bačvu zalivenu gipsom ili cementom. Plastična bačva s koštanim ostacima je 2014. pronađena na odlagalištu otpada kod Bihaća no nije mogao biti izdvojen materijal za DNK analizu pa navodi svjedoka nisu mogli biti potvrđeni.

Županijski sud u Bihaću potvrdio je 2019. godine optužnicu protiv sedam bivših pripadnika 5. korpusa Armije BiH koje se tereti da su odgovorni za ubojstvo Šantića. Temeljem optužnice, podignute u svibnju 2018. godine, prvooptuženi u ovom predmetu je Hamdija Abdić zvani Tigar, bivši zapovjednik Vojne policije 5. Korpusa, dok su suoptuženi Dedo Karabegović, Jasmir Topal, Ramiz Bajramović, Ramiz Ružnić, Indijan Alibegović i Enver Keranović. Iako je Šantić likvidiran u jeku rata, ovaj slučaj tužiteljstvo nije okarakteriziralo kao ratni zločin, već kao civilno ubojstvo, zbog čega obitelj generala Šantića ovaj proces smatra farsom.

/Izvor: Hina/

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar