• OBITELJSKI POSAO: OD MALE FARME DO MALE INDUSTRIJE MESA
  • OBITELJSKI POSAO: OD MALE FARME DO MALE INDUSTRIJE MESA

OBITELJSKI POSAO: OD MALE FARME DO MALE INDUSTRIJE MESA

Obiteljski posao na korist cijeloj zajednici

Ramska obitelj Galić, predvođena braćom Jurom i Matom, svojim skromnim pristupom poslu do danas je organizirala  veoma vrijedno gospodarsko društvo. Nekako odmah poslije rata Galići su se prihvatili posla kojega su radili još od osamdesetih godina prošlog stoljeća. Bila je to mala farma svinja na obiteljskim imanjima u Šerovini. Poduzeće „Galić commerce“ osnovali su 23.4.1994.godine i preko njega vrlo stabilno posluju i danas.

Danas je to poduzeće koje ima sedam redovno uposlenih te još toliko u razdobljima povećanih poslova. Ozbiljnost posla leži i u brojkama od oko 2000 svinja u jednom turnusu, tri – četiri turnusa godišnje, što ih svrstava u vrlo ozbiljne proizvođače svinjskog mesa u BiH. K tomu, pedesetak krava uzgajanih po sustavu krava – tele  na čistim pašnjacima Galića i Šerovine omogućavaju kvalitetnu ponudu mesa u mesnici „Galić“ u Prozoru.

„Težak je ovo posao koji ne priznaje ni bolovanja ni godišnji odmor. Dug je bio put dok nismo ostvarili ovo što imamo. Danas su to dvije farme  u Galićima, jedna prema Dobroši gdje imamo i klaonicu, te mesnica u Prozoru. Velika vrijednost je i u svinjama, kravama, teladima, u hrani, u opremi…Ali, najveća vrijednost je u ljudima koji rade na ovom poslu, jer njihovo iskustvo i predanost ovom teškom poslu su najvažniji“, pojašnjava nam Mato Galić. Napominje kako ih je ovaj posao vezao za Ramu, te da nitko od Galića iz ovih dvije obitelji nije odselio niti išao tražiti posao u inozemstvu, što je zasigurno rijedak slučaj.

Ali, ovo su poslovi u kojima se ne smije stajati na mjestu. Mora postojati razvoj, napredovanje.  Galići svoju sutrašnjicu vide u pokretanju sušnice mesa za koju su već pripremili dobar prostor.

„Da, bit će to prava mala ramska mesna industrija. Ali, valja ići korak po korak, na sigurno, pokrenuti novi posao kad budemo potpuno spremni “, oprezni su Galići.

I dok se polako pripremaju za nove projekte, već su pripremljeni za ovogodišnje kolinje. Iako je ova godina bila teška i izazovna, jer je u cijeloj Europi zavladala nestašica mladih svinja, Galići su uspjeli osigurati popunu svojih kapaciteta i sada spremno čekaju sezonu kolinja za koju uveliko stižu narudžbe i predbilježbe. A uspjeli su zahvaljujući dosadašnjoj korektnosti prema velikim mađarskim dobavljačima, zahvaljujući urednom izmirenju obveza i  svom dobrom radu. Ističu i zahvalnost Općini Prozor – Rama, posebno Načelniku Ivančeviću i njegovim suradnicima,  što su projekt farme podržali asfaltiranjem pristupnog puta do Galića onda kada je to za farmu bilo najvažnije.

Kako god, Galići mogu za Ramu ali i za šire okruženje biti primjerom kako se u ovim krajevima može opstati i uspjeti, velikom pažnjom i dobrim radom uz veliki osjećaj odgovornosti prema obitelji i prema zajednici.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing