Obljetnica ubojstva osmero djece u Vitezu

Obljetnica ubojstva osmero djece u Vitezu

Granatom koju su ispalili pripadnici Armije BiH u večernjim satima ubijeno je na igralištu u Vitezu osmero djece. Pet je preminulo odmah, a troje u bolnici. Tragedija se dogodila na današnji dan 10. lipnja 1993. godine.

Za taj zločin do danas nitko nije odgovarao. Najmlađa žrtva je bila devetogodišnja Augustina Grebenar, čiji je 12-godišnji brat Velimir također poginuo. Među žrtvama su i 12-godišnjak Milan i 18-godišnja Sanja Garić, također brat i sestra, kao i 15-godišnjaci Dragan RamljakDraženko Čečura i Sanja Križanović te desetogodišnji Boris Antičević.

Inače, dan ranije, 9. lipnja 1993. su načelnik Glavnog stožera HVO-a general Milivoj Petković i načelnik Glavnog štaba Armije BiH general Rasim Delić u Kiseljaku sastavili sporazum o prestanku sukoba. Ipak, poslije zločina, zbog ratne situacije, djeca su ukopana prije svitanja, i to samo nekoliko sati nakon stradavanja, između dva i tri sata ujutro, 11. lipnja 1993.

Budući da su djeca ubijena u večernjim satima misa se na lokalitetu Osmice tradicionalno služi u 18:00 sati i toga dana nema drugih misa na teritoriju župe Vitez.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing