Obnovljen spomenik Anki Topić – prvoj ženi koja je objavila zbirku poezije u BiH

Obnovljen spomenik Anki Topić – prvoj ženi koja je objavila zbirku poezije u BiH

U Vitezu je svečano otkriven obnovljeni spomenik pjesnikinji Anki Topić, prvoj ženi koja je objavila zbirku poezije u BiH pod nazivom ‘Izgubljena zvijezda’ davne 1908. godine.ponedjeljak.

Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara istaknuo je činjenicu kako je HKD „Napredak“ Vitez prepoznao 65 godina od smrti pjesnikinje Anke Topić da je potrebno sačuvati od zaborava njezino djelo i da to pokazuje opravdanje i dimenziju djelovanja HKD „Napredak“ Vitez.
Predsjednica HKD Napredak podružnica Vitez Gordana Mišković istaknula je kako je prošle godine mala skupina članova HKD „Napredak“ uočila da je nadgrobna ploča spomenika Anki Topić oronula i odmah je pokrenula inicijativu za obnovu spomenika.
„Poseban odbor za obnovu izradio je konkretno rješenje, koje je trebalo biti primjereno i financijski prihvatljivo. Za to rješenje nismo imali osigurana sredstva, pa smo se obratili predsjedniku Federacije BiH Marinku Čavari koji je bez razmišljanja prihvatio pokroviteljstvo, na čemu smo mu posebno zahvalni“, kazala je predsjednica HKD „Napredak“ Vitez Gordana Mišković.
Nakon svečanosti otkrivanja spomenika, održan je hommage pjesnikinji Anki Topić u dvorani HKD Napredak podružnica Vitez, te je upriličeno predstavljanje knjige „Od početka do početka“ autorice Mirjane Jezildžić.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing