Obuka CNC-e operatera za buduće radnike u tvornici

Obuka CNC-e operatera za buduće radnike u tvornici

Općina Prozor-Rama je  24.11. 2020. objavila Javni poziv kojim poziva na  iskazivanje interesa za voditelja obuke za CNC operatera. Sa ciljem pojašnjenja ovog javnog poziva, zamolili smo Josipa Juričića, pomoćnika načelnika, da nam kaže osnovne informacije po ovom javnom pozivu.

„Općina Prozor-Rama je još 13. kolovoza ove godine pokrenula razgovore sa firmom GS TMT Travnik sa ciljem da se u Prozoru – Rami otvori pogon te ugledne tvrtke koja se bavi obradom metala i proizvodnjom najsuvremenijih električnih bicikla.

Razgovorima su prethodile preporuke od strane Željka Marića, svećenika iz Donje Vasti, sada ravnatelja KŠC Travnik te Ante Bilića iz Travnika, a pri tome i osoba kao što je fra Ivan Šarčević i još nekih uglednih osoba”, istaknuo je Juričić.

Snježana Köpruner, vlasnica i direktorica tvornice GS TMT Travnik posjetila Srednju školu Prozor

“Na sastanku  Načelnik Ivančević i gospođa Kopruner, direktorica GS TMT Travnik, dogovorili su suradnju i utvrdili  aktivnosti koje mogu dovesti do otvaranja radnih mjesta u Prozoru – Rami. Utvrđeno je da za otvaranje suvremenog metalskog pogona potrebno što prije pokrenuti sustav obuke mladih kadrova”, dodaje Juričić.

 

Njemačka metodologija i kvaliteta

 

U projekt se odmah uključila Srednja škola u Prozoru uz suglasnost Ministarstva obrazovanja  HNŽ/K. U školi je odabrano deset zainteresiranih učenika. Dobili su suglasnosti njihovih roditelja te su učenici upućeni na tjedne obuke u Travnik, svaki drugi tjedan. Trošak prijevoza i smještaja u KŠC Travnik snosi Općina Prozor – Rama, a trošak cijele obuke i jednog obroka snosi GS TMT Travnik.

Ovoj desetorici učenika pridružila se i četvoro koji su već završili Srednju školu metalskog usmjerenja a žele se dodatno obučiti. Obuka se provode po njemačkoj metodologiji, iznimno je kvalitetna, u početku na posebnim simulatorima a kasnije će biti i u pogonu.

Osim zavarivanja, sada je predmet obuke i rad na CNC strojevima, jer je prije par dana otvorena učionica za tu vrstu obuke. Učenici će stoga dobiti odlično znanje i vještine koje će uvijek moći iskoristiti.

 

Tvornica moguća već u drugoj polovini 2021. godine

 

“Sada smo procijenili da je potrebno imati više osoba u obuci te smo odlučili kreirati učionicu i u Prozoru, u sklopu Srednje škole. Za takav pristup potrebno je imati lokalne voditelje obuke, a također je potrebno da ti voditelji prije toga prođu posebnu obuku za sebe. Direktorica Kopruner vrlo kvalitetno, sistematski podiže ovaj sustav obuke na višu razinu a mi to pratimo koliko god treba.

Tako smo došli do ovog javnog poziva za voditelje obuke. Imamo već i prijava i to nas raduje. Sve prijave ćemo proslijediti u Travnik, gdje će provesti intervjue i testove sa zainteresiranim osobama i odabrati jednu ili dvije za dalju suradnju.

Kako rekoh, krajnji cilj je da GS TMT otvori pogon metalske industrije u Prozoru, a to će moći tek kad budemo imali dovoljno obučenih radnika. Sadašnja procjena je da bi pogon mogao biti otvoren u drugoj polovici iduće godine, uz upošljavanje oko 50 obučenih radnika.

Ali, vidimo da mnogo toga ne bude po planu, uvijek ima nekih nepredviđenih djelovanja, tako da taj rok može biti i kraći i duži od rečenoga.

Na nama je da radimo dobru pripremu za ovaj projekt, nadajući se da će se i drugi uvjeti posložiti. Ovom prigodom pozivamo osobe koje su završile (ili su pred završetkom) studija elektrotehnike ili strojarstva, da se jave na naš poziv i iskažu interes za ovaj projekt.

Napomenuli smo da tvrtka GS TMT Travnik – surađuje uglavnom sa njemačkim tržištem te da ta suradnja može biti od koristi osobama koje budu uključene u ovaj zajednički projekt“, zaključuje Juričić.

 

Javni poziv za iskazivanje interesa za voditelja obuke možete pronaći na linku: Javni poziv

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar