Od koronavirusa preminuo ministar Salko Bukvarević

Od koronavirusa preminuo ministar Salko Bukvarević

Federalni ministar za braniteljska  pitanja Salko Bukvarević preminuo je jutros na Klinici za plućne bolesti Podhrastovi Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu. Ova informacija je potvrđena za Klix.ba.

Bukvarević je prije desetak dana smješten u bolnicu zbog pogoršanja zdravstvenog stanja nakon što je bio pozitivan na koronavirus. Njemu se zdravstveno stanje pogoršalo u ponedjeljak, a ogledalo se u otežanom disanju.

Prethodnih dana je imao podršku kisikom, ali to nije bilo dovoljno zbog jake upale oba plućna krila. Zbog toga je jučer prijepodne priključen na respirator. Bukvareviću je 22. srpnja potvrđen pozitivan test na koronavirus.

Bukvarević je rođen 1967. godine u Kalesiji. Osnovnu školu (1982.) i Visoku tehničku školu za građevinarstvo i geodeziju (1986.) završio je u Tuzli. Godine 1996. stekao je dodiplomsku diplomu na Rudarsko-geološko-građevinskom fakultetu u Tuzli, magistrirao je 2004., a na kraju i doktorirao 2011. godine. Izabran je za vanrednog profesora na ovom fakultetu.

Od 2015. bio je  ministra za braniteljska pitanja u Vladi FBiH. Dobitnik je brojnih priznanja i zahvalnica za vrijeme rata i mira, izvjestio je Klix.ba.

Inače, jutros jeagenciji FENA direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu Sebija Izetbegović izjavila da je Bukvarević priključen je na respirator i s vrlo ozbiljnom kliničkom slikom. Izetbegović je reka da je Bukvarević “pod intenzivnim nadzorom i trenutno stabilnih vitalnih parametara”.

Podsjetimo, jučer je s liječenja pušten federalni premijer Fadil Novalić te je najavio povratak na svakodnevnim poslovnim obvezama. I premijer Novalić i preminuli ministar Bukvarević sudjelovali su na Maršu mira povodom obilježavanja 25. godišnjice genocida počinjenog u Srebrenici te je uskoro ministar bio u samoizolaciji.

Uskoro je osjetio blage simptome u vidu povišene tjelesne temperature i kašlja, nakon čega je nalaz ponovljen i ustanovljeno da je pozitivan na Covid 19.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar