Otkriveno tko urinira po hrvatskoj zastavi i spomeniku Ludvigu Pavloviću

Otkriveno tko urinira po hrvatskoj zastavi i spomeniku Ludvigu Pavloviću

Nakon što je društvene mreže preplavila fotografija nepoznatog muškarca koji urinira na spomenik hrvatskog domoljuba Ludviga Pavlovića u Studenim Vrilima, identitet ovog izgrednika je otkriven. Muškarac srednjih godina je Blagota Banjo Mićunović iz Herceg Novog u Crnoj Gori.

Međutim, uriniranje, odnosno, kako se izrazio korisnik Twittera pod nicknameom ‘Ahil’, “zapišavanje”, spomenika Pavloviću nije jedini takav sličan “junački pothvat”.

Naime, početkom ožujka 2018. na za sada nepoznatoj lokaciji, vjerojatno na jednom od odmarališta, ovaj Crnogorac i vjerni navijač beogradske ‘Crvene zvezde’ obijesno “zapišavanje” je obavio i na zastavi Republike Hrvatske, čime se Mićunović također pohvalio na svom facebook profilu. Njegov skandalozan, nacionalistički i huškački čin podržali su mnogi korisnici društvenih mreža, no bilo je i onih koji su ga kritizirali.

Kako će na “zapišavanje” državne zastave reagirati Republika Hrvatska ostaje za vidjeti, no ono što je činjenica je da mukotrpnna izgradnja mira i ponovnog pomirenja svakako ne doprinoste sramni ispadi pojedinih nacionalista.

No, za podsjetiti je da, prema Kaznenom zakonu Republike Hrvatske, za djelo ‘Javno poticanje na nasilje i mržnju’, prema članku 325, kažnjava se i do tri godine zatvora kao i visokom novčanom kaznom kao i također kaznom zatvora za skrnavljenje državne zastave.

Primejrice u Austriji za skrnavljenje državne zastave prestupnici mogu biti kažnjeni kaznom zatvora do šest mjeseci, u Švicarskoj najviša kazna je trogodišnji zatvor, a u Portugalu najstrožija kazna je 240 dana zatvora, dok je u Italiji najveća moguća kazna za skrnavljenje zastave je novčana kazna od 10.000 eura.

U Crnoj Gori, čiji je državljanin već navedeni izgrednik, za skrnavljenje zastave i himne Crne Gore kazne su do 20.000 eura.

 

/Republikainfo.com/

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing