Od korone umro nadbiskup Hoser, papin čovjek za Međugorje

Od korone umro nadbiskup Hoser, papin čovjek za Međugorje

Apostolski vizitator za Međugorje, nadbiskup Henryk Hoser preminuo je sinoć u bolnici u Varšavi od posljedica izazvanih zarazom koronavirusa, izvijestili su iz ovog hodočasničkog mjesta u Hercegovini.

“Nadbiskup Hoser je u posljednje vrijeme bio hospitaliziran na intenzivnome kardiološkom odjelu bolnice u Varšavi (Poljska), gdje je i preminuo”, naveli su u objavi na mrežnim stranicama Međugorja.

Umirovljeni varšavsko-praški nadbiskup Henryk Hoser proljetos se zarazio koronavirusom, te je u tri navrata bio hospitaliziran.Papa Franjo imenovao ga je 31. svibnja 2018. godine apostolskim vizitatorom za župu Međugorje na neodređeno vrijeme. On je u Međugorje stigao u veljači 2017. godine s misijom posebnog izaslanika Svete Stolice za tu župu.

Mons. Henryk Hoser je rođen u Varšavi (Poljska) 27. studenoga 1942. godine. Član je Družbe katoličkog apostolata (palotinci). U mladosti je studirao medicinu, te jedno vrijeme radio kao ljekar i asistent na medicinskoj Akademiji. Tokom 1969. godine pristupio je palotincima, a 16. jsrpnja 1974. zaređen je za svećenika. U Parizu je učio francuski jezik, te pohađao tečaj iz tropske medicine kako bi se 1975. zaputio kao misionar u Ruandu.

Papa Benedikt XVI. imenovao ga je 24. svibnja 2008. nadbiskupom Varšave-Praga u Poljskoj. Pri poljskoj je biskupskoj konferenciji obnašao različite dužnosti, a bio je i član Biskupske sinode o obitelji 2015. godine.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar