Od listopada mirovine najkasnije do 5. u mjesecu?!

Od listopada mirovine najkasnije do 5. u mjesecu?!

Umirovljenici i Vlada u Federaciji BiH dogovorili su suradnju. Potpisali su Sporazum o provođenju reformi i financijskoj konsolidacije sustava a mirovinskog i invalidskog osiguranja.

Vlada se obvezala da će izvršiti saniranje minusa u Federalnom zavodu i isplatu mirovina na vrijeme. Kao dugoročno rješenje sporazum predviđa usvajanje seta reformskih zakona.

Poboljšati položaj umirovljenika u Federaciji BiH – to je suština i cilj sporazuma, kažu potpisnici. Redovne, a moguće i veće mirovine.

Realizacija počinje u utorak, isplatom penzija iz kolovoza. A od narednog mjeseca mirovina bi trebale stizati do petog u mjeseccu.

"Sporazum predviđa da će uplate biti do 15. Banke i pošte su dobile uplate, i trebalo bi to biti u utorak", smatra Zijad Krnjić, direktor Federalnog zavod PIO/MIO.

Nestabilan mirovinski sustav u kojem broj zaposlenih prijeti da se izjednači s brojem umirovljenika zahtijeva dugoročna rješenja. Punjenje fonda, suzbijanjem sive ekonomije, sredstvima od privatizacije, zapošljavanjem. To je danas obećano kao i usvajanje reformskih zakona.

"Oni će dati dugoročan rezultat. Ono što smo napravili ne možemo gumicom izbrisati. Dat će rezultat u godinama koje dolaze, bez preferencijalnih mirovinskih skupina, bez vojnih upada, bez umirovljenika sa malo godina", tvrdi premijer Federacije BiH Fadil Novalić.

Reforma podrazumijeva upućivanje u Parlament FBiH Zakona o mirovinskom osiguranju, o organizaciji osiguranja te Zakona o doprinosima.

Sporazumom je predviđeno da set reformskih zakona bude u primjeni do 1. siječnja 2016. godine. Cilj je ravnomjerna raspodjela novca tvrde potpisnici.

"Stupanjem na snagu Zakona o mirovinsko-invalidskom osiguranju i saniranju deficita u Federalnom zavodu pristupit će se pregovorima o povećanju mirovina, odnosno usklađivanju u 2016. Ovim zakonom stvorit će se uvjeti da manje mirovine 240 tisuće mirovina budu povećane", otkriva Omer Omerefendić iz Udruge umirovljenika FBiH.

Umirovljenici nemaju vjere u potpisano.

Potpisivanjem sporazuma otkazani su najavljeni masovni prosvjedi umirovljenika. 
pogled.ba

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar