Odabir fakulteta u Mostaru: Što (ne)upisati?

Odabir fakulteta u Mostaru: Što (ne)upisati?

Najbrojnija zanimanja koja se trenutno nalaze na popisu Službe za zapošljavanje Hercegovačko-neretvanske županije su prodavač i frizer, a kad je u pitanju visoka školska sprema, najzastupljeniji su ekonomisti, pravnici, te pedagoška zanimanja.

”U evidenciji Službe za zapošljavanje Hercegovačko-neretvanske županije najzastupljenije su osobe u trećem stupnju obrazovanja i njihov udio iznosi 33,3 posto, slijedi ih četvrti stupanj sa  zastupljenošću od 31,3 posto.

Najbrojnija zanimanja su prodavač, frizer, ekonomisti, pravnici, pedagoška zanimanja”, rekli su za Bljesak.info iz Službe za zapošljavanje HNŽ.

Mjesto za 4281 brucoša

Istodobno, Sveučilište u Mostaru raspisalo je natječaj za upis studenata u prvu godinu preddiplomskih studija te se najviše mjesta nudi na  Fakultetu prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti, te Pravnom i Filozofskom fakultetu.

”Upisi u I. godinu studija u prvom upisnom roku provodit će se od 16. do 20. srpnja 2018. godine, a u drugom roku od 17. do 21. rujna 2018. godine. Upisi na studije obavljaju se prema rezultatima postignutim u razredbenom postupku”, komentirala je kratko za Bljesak.info Marija Bago, iz Ureda za odnose s javnošću Sveučilišta u Mostaru te nas uputila na tekst natječaja u kojem su sadržani podaci o upisu u akademsku 2018./2019. godinu.

Prema ovom natječaju, mostarsko Sveučilište za sljedeću akademsku godinu ima kapacitet za 1205 studenata na  Fakultetu prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti, 855 studenata na Pravnom fakultetu te 805 studenata na Filozofskom fakultetu. Ekonomski fakultet našao se na četvrtom mjestu sa slobodnih 365 mjesta.

Ponuda potražnja

Fakultet strojarstva, računarstva i elektrotehnike otvoren je za 300 studenata, Fakultet zdravstvenih studija za 295, Građevinski za 140 studenta, Medicinski za 120, te Farmaceutski za 30 studenata, dok su pomalo nelogično upravo ta zanimanja, kako potvrđuju u Službi za zapošljavanje HNŽ, najtraženija.

”Analizirajući potražnju kadrova od strane poslodavaca kod visoke stručne spreme najtraženiji profili su inženjeri elektrotehnike, građevine, farmaceuti, kao i razna informatička zvanja”, rekli su iz ove Službe.

Natječaj za upis studenata u prvu godinu studija na organizacijske jedinice Univerziteta “Džemal Bijedić” u Mostaru, kako su nam rekli, trebao bi biti objavljen kroz desetak dana, te kada je u pitanju broj studenata koji primaju, neće biti velikih odstupanja u odnosu na prošlu godinu. ”Čekamo potvrdu Ministarstva obrazovanja, kulture, znanosti i sporta pa ćemo natječaj sigurno objaviti ako ne u ovom, onda u sljedećem tjednu. Kad je u pitanju broj mjesta, vodit ćemo se sličnom brojkom kao i prethodnih godina”, potvrdili su za Bljesak.info s ovog Univerziteta.

Univerzitet za1635 studenata

U prethodnoj akademskoj godini, Univerziteta ”Džemal Bijedić” u prvu godinu studija imao je kapacitet za 1635 studenata, od toga je Nastavnički fakultet tražio 320 studenata, Fakultet humanističkih nauka 290 studenata te Fakultet informacijskih tehnologija 250 studenata. Na četvrtom mjestu su Univerzitetski studiji sa 240 raspoloživih mjesta, Mašinski fakultet sa 150 raspoloživih mjesta, Agromediteranski fakultet sa 120 raspoloživih mjesta, Ekonomski fakultet sa 100 raspoloživih mjesta, Građevinski student sa 85 raspoloživih mjesta te Pravni fakultet sa 80 raspoloživih mjesta.

U slučaju da ste jedan od budućih studenata Sveučilišta ili Univerziteta u Mostaru, te nakon studija planirate karijeru graditi upravo ovdje, ne ići u Njemačku, Irsku ili tamo neku daleku sređenu zemlju, nadamo se kako će vam ove brojke bar malo olakšati odabir zanimanja.

U protivnom, nije zanemariva niti informacija Službe za zapošljavanje da su na području HNŽ traženi kvalificirani radnici zidari, tesari, tokari, varioci, mesari, pekari.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar