U susret Uzdolu: Jesu li opet rezervirane klupe u prvom redu ispred oltara?

U susret Uzdolu: Jesu li opet rezervirane klupe u prvom redu ispred oltara?

Epilog županijske podjele općine Prozor-Rama na dva lovišta je taj da je Ustavni sud prihvatio tužbu općine Prozor – Rama, poništio Odluku o lovištima za Prozor – Ramu, te da za ovu općinu iznova nije utvrđeno lovište. A još zanimljivije je to da su na Uzdol te 2014. godine (kao i svake izborne) dolazili upravo oni koji su Uzdol pokušali smjestiti u lovište „Gorača“, da su zauzimali prva mjesta u klupama ispred oltara, bez da su se ikada pokušali bar ispričati za svoj izdajnički postupak posebno spram Uzdolu i Uzdoljanima.

Prije otprilike četiri godine u institucijama Hercegovačko- neretvanske županije / kantona u Mostaru, te u Ustavnom sudu Federacije BiH, odvijale su veoma značajne aktivnosti vezane za općinu Prozor – Rama.
Naime, sve je počelo krajem 2013. godine nekim tajnim dogovorima, a kulminiralo 19.11.2013. kada je Skupština HNŽ/K donijela Odluku o osnivanju lovišta u HNŽ/K, čime je u općini Prozor – Rama osnovala dva lovišta, lovište“ Prozor – Rama“ i lovište „Gorača“. S obzirom da je do tada, kroz cijelu povijest, u ovoj općini postojalo samo jedno lovište, uspostava lovišta „Gorača“ naišla je na osudu od strane povelike lovačke družine okupljene u Lovačkom društvu „Vepar“, ali i od građana i općinske uprave.
A sve se na toj županijskoj sjednici odigralo brzo, po dogovorenom scenariju. Iako je u materijalima koje su imali zastupnici bilo posve normalno i prihvatljivo rješenje o jednom lovištu, Klub Bošnjaka na samoj sjednici uložio je amandman za uspostavu i drugog lovišta, odnosno podjelu dosadašnjeg jedinstvenog lovnog područja na dva lovišta. Tada na scenu stupa Donko Jović (HDZ BIH), Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede HNŽ/K. Jović predlaže sazivanje Vlade HNŽ/K i žurnu sjednicu, jer se o tom amandmanu prvo treba očitovati Vlada. Iako prije toga Vlada HNŽ/K mjesecima uopće nije zasjedala, po ovom amandmanu se na brzinu sastala, te prihvatila Jovićev prijedlog (zapravo prijedlog Kluba Bošnjaka). Protiv amandmana (protiv podjele na dva lovišta) glasovali su ministri Ilija Cvitanović, (HDZ 1990), (na sjednici argumentirano obrazložio štetnost podjele lovišta), i Marinko Petrić (HDZ 1990). Svi ostali (HDZ BiH, SDA, SDP) na toj sjednici bili su ZA.
U nastavku skupštinske sjednice zastupnicima je ponuđen novi tekst Odluke o uspostavi lovišta kojom se područje općine Prozor – Rama dijeli i uspostavlja i novo lovište – „Gorača“. Odluka je izazvala nevjericu u Prozoru – Rami, jer je takva odluka mogla biti spriječena da su samo Ramljaci glasovali protiv. Zastupnici devedesetke su bili protiv, ali su preglasani. Poseban šok je izazavala objava granica lovišta „Gorača“ – u tom lovištu našlo se područje oko sela Šćipe, Here, Kute, ali i cijeli Uzdol, Donja Vast, Pajići, Ivanci, Kranjčići, Hudusko, Ustrama , Kućani, dio Gračaca i Gračanice!
Sjećamo se oštrih reakcija lovaca, ali i naroda Uzdola, Donje Vasti, Ustirame… svi su tražili pojašnjenja.
Načelnika općine Prozor-Rama dr. Jozo Ivančevića uputio je zamolbe zastupnicima da povuku svoju potporu iznimno štetnoj odluci. Pisma su upućena i njihovim stranačkim centralama. No, nitko se u tim krugovima na to nije ni osvrnuo, ni odgovorio na pisma.
Stoga je pokrenuta i tužba putem Ustavnog suda Federacije BiH. Glavni dio aktivnosti pred Ustavni sudom odvijao se nekako u ovo doba 2014. godine. Za Ramski vjesnik tada je Načelnik Ivančević rekao: „Sada vidim da sam bio u pravu kad sam Donki Joviću poručio neka slobodno dijeli lovište u Čapljini i u svom selu, a da odmakne prste od Rame. Žalosno je da osobe koje su to sve skrivile nimalo se ne stide svojih propusta, već su se usudili doći i na Uzdol“ . „I ova rasprava pred Ustavnim sudom je dokaz da se ramski interesi moraju utvrđivati u Rami, a ne u Mostaru, kako to neki podanički provode, “ kasnije je dodao Načelnik Ivančević.
Epilog ovih događanja je taj da je Ustavni sud prihvatio tužbu općine Prozor – Rama, poništio Odluku o lovištima za Prozor – Ramu, te da za ovu općinu iznova nije utvrđeno lovište. A još zanimljivije je to da su na Uzdol te 2014. godine (kao i svake izborne) dolazili upravo oni koji su Uzdol pokušali smjestiti u lovište „Gorača“, da su zauzimali prva mjesta u klupama ispred oltara, bez da su se ikada pokušali bar ispričati za svoj izdajnički postupak posebno spram Uzdolu i Uzdoljanima.
I ova, 2018. je izborna godina. Pitamo se hoće li se netko zacrveniti pred Uzdoljanima i „Lovištem Gorača“ ili će i dalje manipulirati žrtvama, ratom, lažnim obećanjima i privatnim feštama kulta ličnosti.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar