ODLUKA: Od nove godine povećava se akciza na cigarete, ali ne i cijene kutije cigareta – za sada

ODLUKA: Od nove godine povećava se akciza na cigarete, ali ne i cijene kutije cigareta – za sada

Upravni odbor Uprave za neizravno oporezivanje (UO UNO) BiH usvojio je na svojoj 4. elektronskoj sjednici Odluku o utvrđivanju specifične i minimalne trošarine na cigarete i duhan za pušenje za 2023. godinu. 

Prema usvojenoj odluci, koja se zasniva na Zakonu o trošarinama u BiH, od 1. siječnja 2023. godine minimalna trošarina iznosit će 167,50 KM za 1000 komada cigareta, odnosno 3,35 KM za pakiranje cigareta od 20 komada. 

Novom odlukom specifična trošarina ostala je na istoj razini, odnosno 1,65 KM za pakiranje cigareta od 20 komada dok je minimalna trošarina povećana sa 3,33 na 3,35 KM za isto pakiranje.

Trošarina na duhan za pušenje utvrđuje se u visini od 80 posto minimalne akcize i iznosit će 134 KM umjesto dosadašnjih 133,20 KM po kilogramu

Porezni obveznici koji se bave prometom cigareta i duhana za pušenje dužni su dostaviti popisne liste sukladno rokovima iz ove odluke o čemu se mogu informirati u ‘Službenom glasniku BiH’ kao i putem web stranice UNO BiH.

Upravni odbor UNO na toj sjednici dao je suglasnost Upravi za provođenje procesa javnih konzultacija o Prednacrtu Odluke o izmjenama i dopuni Odluke o provođenju Zakona o carinskoj politici u BiH, kao i za pribavljanja mišljenja od nadležnih institucija kako bi se o njima izjasnilo Vijeće ministara BiH, navedeno je u priopćenju iz UNO BiH.

Kako je za ‘Dnevni avaz’ pojasnio glasnogovornik UNO Ratko Kovačević, povećanjem akcize za dva pfeninga nema osnova za poskupljenje cigareta

“Minimalna akciza se izračunava na bazi najprodavanije kategorije cigareta u proteklih godinu dana. Na primjer, ukoliko kutija cigareta košta 6,70 KM, ta cijena se množi sa 42 posto. To je 2,81 i na to se doda specifična akciza 1,65 KM. Dakle, na kutiju cigareta koja košta 6,70 plaća se 4,45 KM akciza, što je više od 3,35, koliko od 1. siječnja 2023. mora biti minimalna akciza. Dakle, nema osnova da poskupi“, pojašnjava Kovačević.

Ipak, podsjeća da je u BiH slobodno formiranje cijena na tržištu, te da proizvođači uvijek mogu korigirati cijene, ali da to UNO moraju dostaviti 30 dana ranije.

 

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar