Odluka Žalbene komisije Vijeća za tisak u Bosni i Hercegovini po žalbi g. Ivana Filipovića

Odluka Žalbene komisije Vijeća za tisak u Bosni i Hercegovini po žalbi g. Ivana Filipovića

Broj: 236-02/17
Datum: 20.07.2017.

ODLUKA
Žalbene komisije Vijeća za tisak u Bosni i Hercegovini

po žalbi g. Ivana Filipovića

na tekst objavljen na portalu ramski-vjesnik.ba 16.07.2017.g.

pod naslovom „Fra Stjepan Lovrić o pisanjima Ivana Filipovića: Nek nam živi Udba“

 

ŽALBA SE NE PRIHVAĆA

Nema kršenja Kodeks za tisak i online medije BiH

Žalbena komisija konstatira da tekst g. Ivana Filipovića, ne demantira navode iz prethodnog teksta fra Stjepana Lovrića. Tekst je jedan u nizu polemičkih rasprava između g. Ivana Filipovića i fra Stjepana Lovrića, uz izrazitu ličnu notu.

S obzirom na sve navedeno, Žalbena komisija ostavlja na odluku uredništvu portala da sami odluče da li da objave ovaj tekst ili ne.

Žalbena komisija Vijeća za tisak u BiH nije prihvatila žalbu g. Ivana Filipovića na tekst „Fra Stjepan Lovrić o pisanjima Ivana Filipovića: Nek nam živi Udba“, objavljen na portalu ramski-vjesnik.ba 16.07.2017.g. U potpisu teksta je naznačeno: “Autor: Stjepan Lovrić, bosanski franjevac iz Rame”.

U dostavljenoj žalbi, g. Filipović navodi: “Poštovano uredništvo, pošto ste na Vašem portalu objavili tekst izvjesnog fra Stjepana Lovrića u kojemu spominje moje ime, a nisam se odredio braniti šutnjom, tražim da sukladno Zakonu o medijima objavite moj odgovor cijenjenom fra Stjepanu.

Poslije ugodnog tuširanja pijuckao sam kavu i rakiju čitajući novosti na portalima koje inače pratim kad mi počeše zvoniti telefoni. Prvo sam pomislio da nije kakav slučaj, kad ono prijatelji zovu, kad onu kažu opet si tema na Ramskom vjesniku. I stvarno, otvorim taj portal kad ono tamo velikim slovima moje ime i prezime i uz njega kamara raznih epiteta i to iz pera meni dragog ramskog fratra fra Stjepana Lovrića. Pročitao sam tekst i pitao sebe, pa je li moguće da to Stjepan piše, fra Stjepan, meni inače drag fratar, tih i nenametljiv, čista suprotnost onima koje ja spominjem? Dugo sam razmišljao s ovim svojim kapacitetom ‘sive mase’ smještene u lubanji, gdje i kada sam ja u svojim pisanjima, kojih je bilo i bit će, spomenuo fra Stjepana, i nisam se mogao sjetiti!? Pošto se ne mogu sjetiti, a živo me zanima, evo javno ću pitati fra Stjepana nekoliko stvari koje je on spomenuo i još nekoliko koje nije, a trebao je, ako želi biti vjerodostojan, a nadam se da želi. Sukladno Zakonu o medijima to ću učiniti u istome mediju u kojemu je i fra Stjepan iznosio ‘hvalospjeve’ na moj račun”.

U tekstu je, između ostalog, objavljeno: “Već duže vrijeme na portalu Rama-Prozor.info pojavljuju se intonacijom i intencijom čudni napisi Ivana Filipovića iz Rame, u kojima ovaj samozvani kolumnist ovog lokalnog portala opservira razne događaje, pojave, pojedince i kolektivitete. Nije mi poznato je li do sada netko javno reagirao na istupe ovog zapjenjenog diletanta. Ne oglašavaju se ni oni koje Filipović uporno i ciljano olajava, niti oni u čiju korist ispisuje nezgrapne guslarske ode. Nije nimalo zgodno logički i odmjereno analizirati nelogične i nesuvisle konstrukcije i dobra volja, nažalost, često uzmiče pred zluradošću i elementarnim neistinama. Kad bi postojala nekakva deratizacija za ovakvu vrstu otrovnih nametnika, problem bi bio lako rješiv. Međutim, s obzirom na mete i municiju s kojima ovaj prekaljeni ratnik i mirnodopski aktivist operira, vrijedi se ipak osvrnuti na literarne uratke rečenog galamdžije.

Omiljene teme Filipovićeva pisanja su bosanski, osobito ramski franjevci, ali ne svi, kao i bivša i sadašnja Udba, kojom je Filipović očito neizlječivo ozračen. A sve ustvari počinje prije nekoliko godina, kad je bivša uprava Bosne Srebrene ovu časnu redodržavu izručila hercegovačkom provincijalu i hadezeovskim jastrebovima iz Mostara i Zagreba, koji su se svim raspoloživim sredstvima obrušili na Bosnu, bosanski opredijeljene franjevce, na njihove institucije i franjevačku paradigmu, iz koje je, kojeg li apsurda, isklijala i hercegovačka franjevačka zajednica. Eksploziji Filipovićeve samopromocije kumovalo je odmetnuće jednog dijela bosanskih franjevaca u okrilje hercegovačkih antibosanskih dušobrižnika. A oni koji nisu zagrizli taj mamac, postali su Filipovićevi udbaši, daidže, bosnofili i antihrvatski elementi prvoga reda. Elem, u ovakvu impostaciju snaga uključuje se i totalno efemerni Filipović i njegova se agilnost jedino i može promatrati iz ove i ovakve vizure. Pa kad se izrijekom i ne bavi ramskim franjevcima, on bez puno napora nađe povoda i načina da ih denuncira kao narodne neprijatelje”.

U skladu sa žalbenom procedurom, Vijeće za tisak u BiH obratilo se uredništvu portal ramski-vjesnik.ba. U dostavljenom odgovoru, urednik portala ramski-vjesnik.ba g. Zoran Stojanović navodi: “Želimo Vam uputiti svoj stav u svezi sa dopisom kojeg smo dobili od Vas 19. 07.2017. godine. Članak (Fra Stjepan Lovrić o pisanjima Ivana Filipovića: Nek nam živi Udba) koji smo objavili na našem portalu www.ramski-vjesnik.ba preuzeli smo sa stranice www.prometej.ba i naveli smo izvor i autora teksta. Na taj preuzeti članak dobili smo preko web kontakta demant od Ivana Filipovića. Taj demant nismo objavili čekajući da to učini izvorni objavljivač  te bi se u skladu s njihovom reakcijom i mi postavili. Osim toga, u tekstu demanta Ivana Filipovića ne vidi se bilo kakav demant na navedeni tekst, odnosno, ne navodi se koji dijelovi teksta fra Stjepana Lovrića su neistiniti,  nego je to samo osobni komentar koji  jednim dijelom prelazi kulturu dijaloga, prelazi granice dobrog ukusa  i demokratskog ophođenja”.

Žalbena komisija Vijeća za tisak u BiH, na sjednici održanoj 20.07.2017.g. razmotrila je žalbu g. Ivana Filipovića, tekst „Fra Stjepan Lovrić o pisanjima Ivana Filipovića: Nek nam živi Udba“ od 16.07.2017.g., odgovor urednika Stojanovića i utvrdila da nema kršenja Kodeksa za tisak i online medije BiH.

Žalbena komisija konstatira da tekst g. Ivana Filipovića, ne demantira navode iz prethodnog teksta fra Stjepana Lovrića. Tekst je jedan u nizu polemičkih rasprava između g. Ivana Filipovića i fra Stjepana Lovrića, uz izrazitu ličnu notu.

S obzirom na sve navedeno, Žalbena komisija ostavlja na odluku uredništvu portala da sami odluče da li da objave ovaj tekst ili ne.

Žalbena komisija Vijeća za tisak u BiH preporučuje uredništvu portala ramski-vjesnik.ba da objavi ovu Odluku.

Članovi/ce Žalbene komisije: Dopredsjedavatelj, odvjetnik Dražen Zubak; urednik Fuad Kovačević; sutkinja Nada Arsenić; prof. dr Enes Osmančević; doc. dr Zlatiborka Popov Momčinović, novinar Muhamed Jusić, novinarka Suzana Mijatović i urednik Milan Šutalo.

 

Dopredsjedavatelj

                                                                                                                                                                                                  Žalbene komisije

Dražen Zubak

Odluka ZK VZSuBiH, I. Filipovic - ramskivjesnik.ba

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar