Nadbiskupija: Novac u “Vatikanskoj banci” je za crkvene potrebe, dobiven od darova u inozemstvu

Nadbiskupija: Novac u “Vatikanskoj banci” je za crkvene potrebe, dobiven od darova u inozemstvu

ZAGREB, 26. srpnja 2017. (Hina) – Zagrebačka nadbiskupija u srijedu je priopćenjem reagirala na pisanje medija o godišnjem izvještaju Instituta za religijske poslove (IOR), odnosno “Vatikanske banke”, kategorički ističući da ni jedna kuna novca koji je u njoj deponiran na ime zagrebačkog kardinala Josipa Bozanića nije iz državnog proračuna, kao i da to nije Bozanićev privatni, nego novac za crkvene potrebe dobiven od darova isključivo u inozemstvu.

Kardinal Bozanić jedan je od šest članova Kardinalske komisije koja nadzire rad IOR-a, a oni su, kako su objavili mediji proteklih dana, na kraju prošle godine u IOR-u ukupno imali deponirano 3,4 milijuna eura (oko 25 milijuna kuna).

Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije, “odgovarajući na neke tvrdnje koje su se pojavile u medijima o odnosu Kardinalske komisije i Instituta za religijske poslove (IOR)”, obrazlaže što je IOR i tko ga nadzire, kao i to tko su sve članovi Kardinalske komisije koja provodi “vanjski nadzor” IOR-a u ime Svete Stolice.

U priopćenju se navodi da je Bozanić član Komisije za IOR zajedno s još petoricom kardinala, od kojih trojica rade u Rimskoj kuriji, a dvojica su rezidencijalni nadbiskupi, kao i da “sadašnji članovi Komisije, za razliku od članova iz prijašnjeg mandata, ne primaju nikakvu novčanu nagradu za svoj rad”, pa tako ni Bozanić nije primio nikakvu novčanu nagradu za rad u Komisiji.

Brojka koja se navodi u izvještaju odnosi se zbirno na članove Komisije, iako ne na svakoga u istoj vrijednosti, kaže se u priopćenju. “Ne ulazeći u privatnost bankarskih podataka s obzirom na spomenutu cifru, samo naglašavamo da polog koji se nalazi pod imenom kardinala Bozanića nije njegov privatni, nego je to novac za crkvene potrebe”.

U taj polog, navode iz Nadbiskupije, ulaze samo prigodni darovi za potrebe Crkve isključivo dobiveni u inozemstvu, a od tog se novca već tradicionalno isplaćuju troškovi za neke crkvene potrebe Zagrebačke nadbiskupije vezane uz Rim, kao što su pretplate raznih revija, kupovanje crkvenih knjiga, liturgijskog ruha, predmeta, neke studentske potrebe i sl.

“Ovime kategorički izjavljujemo da se tu ne radi ni o jednoj kuni iz državnog proračuna, jer je taj novac ugovorno vezan za određene namjene, koji se tako i troši, a računi u Nadbiskupskom duhovnom stolu uvijek su dostupni državnoj kontroli”, poručuju iz Zagrebačke nadbiskupije.

(Hina)

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar