• Održana Javna rasprava o Nacrtu Proračuna za 2022. godinu
  • Održana Javna rasprava o Nacrtu Proračuna za 2022. godinu
  • Održana Javna rasprava o Nacrtu Proračuna za 2022. godinu
  • Održana Javna rasprava o Nacrtu Proračuna za 2022. godinu
  • Održana Javna rasprava o Nacrtu Proračuna za 2022. godinu
  • Održana Javna rasprava o Nacrtu Proračuna za 2022. godinu
  • Održana Javna rasprava o Nacrtu Proračuna za 2022. godinu
  • Održana Javna rasprava o Nacrtu Proračuna za 2022. godinu
  • Održana Javna rasprava o Nacrtu Proračuna za 2022. godinu
  • Održana Javna rasprava o Nacrtu Proračuna za 2022. godinu
  • Održana Javna rasprava o Nacrtu Proračuna za 2022. godinu

Održana Javna rasprava o Nacrtu Proračuna za 2022. godinu

Održana je Javna rasprava o Nacrtu Proračuna za 2022. godinu. Rasprava je održana u kinodvorani Doma kulture u Prozoru, a pravo sudjelovanja su imale sve zainteresirane pravne i fizičke osobe iz općine Prozor-Rama.

Raspravi su nazočili načelnik općine dr. Jozo Ivančević s pomoćnicima, vijećnici Općinskog vijeća Prozor-Rama, kao i žitelji općine.

Za provođenje javne rasprave se zadužuje načelnik općine dr. Jozo Ivančević, koji je ujedno i Predlagatelj Proračuna, a koji je potom izradila Služba za razvoj, poduzetništvo, obrt i financije. Nacrt proračuna je prethodno bio predstavljen na oglasnoj ploči u zgradi Općine te na službenoj stranici Općine Prozor-Rama.

Načelnik dr. Jozo Ivančević ne na početku rasprave pozdravio sve prisutne te kazao: “Drago mi je da ste se okupili u nešto većem broju, ranije je bilo dosta manje ljudi. Znamo da je Proračun jako bitan za sve nas. Drago nam je da se uključujete u diskusiju i dajete primjedbe.”

Pitanja i zahtjeve su Načelniku s pomoćnicima postavljali vijećnici i žitelji općine. Načelnik je s pomoćnicima pohvalio sve prijedloge i zahtjeve istaknuvši da su svi zahtjevi u realnim okvirima i koji i skorije vrijeme mogu biti realizirani.

Brojni prijedlozi i zahtjevi

Fahira Dželilović u ime ravnateljice Centra za prevenciju, rehabilitaciju i edukaciju općine Prozor-Rama uputila je zamolbu da se iznos od 170 tisuća KM, a koji je predviđen za centar, poveća na 195 tisuća KM. Kao razlog je navedeno upošljavanje logopeda u stalni radni odnos. Ovaj potez bi prije svega dobro došao djeci s poteškoćama u razvoju.

Ivo Iličić, ravnatelj OŠ fra Jeronima Vladića Ripci zahvalio je za trud i ulaganja u školu od strane Općine, kao što su rekonstrukcija krova na dvorani i školi. Prijedlog upućen na Javnoj raspravi se odnosio na uvećanje predviđenih sredstava za školu u Ripcima, s 50 na 100 tisuća maraka. Iličić je kao razlog naveo potrebu za utopljavanjem,  tj. postavljanjem termoizolacije. Prijedlog je upućen uz dodatak kako bi bilo poželjno stupiti u kontakt sa županijom, kako bi izdvojila jedan iznos za osnovnu školu u Ripcima, a koja je, smatra Iličić , inače zapostavljena od strane županije. Drugi prijedlog je da se dvorana za vjeronauk u neposrednoj blizini škole u Ripcima prenamijeni u Produženi boravak i vrtić.

Marija Bešker, zastupnica u Skupštini HNŽ, osvrnula se na nekoliko prijedloga i zahtjeva koji se tiču uloge HNŽ u projektima koje bi trebala financirati te kazala kako nema dovoljan utjecaj u Skupštini kako bi ukazala na nedovoljnu uključenost HNŽ u općini Prozor-Rama. Također je uputila primjedbu Općini Prozor-Rama te naglasila kako je prije svega potrebno dovršiti započete projekte, a zatim krenuti u nove.

Marinko Cvitanović je ukazao na to da bi trebalo doći do povećanja sredstava za poticaj mladim obiteljima povodom stambenog zbrinjavanja. U upitu također stoji i zahtjev za blagim povećanjem sredstava u stavci koja se odnosi na poljoprivredu, obzirom da je sve veći broj korisnika koji se obraća udruzi Eko-plod za sufinanciranje projekata u poljoprivredi. Iz Općine je ovom prilikom najavljeno da će u 2022. godini 30 novih korisnika dobiti poticaj prilikom stambenog zbrinjavanja, što je znatno povećanje u odnosu na ovu godinu, a planirana sredstva su 200.000,00 KM.

Dr. Mara Anđelić zahvalila je Općini u njeno i ime zdravstvenih djelatnika na dosadašnjoj suradnji i financiranju stvari koje bi prema zakonu i obavezi trebala osiguravati županija. Anđelić je vlastima još jednom uputila molbu za rješavanje ruševine u neposrednoj blizini Doma zdravlja “Rama”, što uključuje i rješavanje imovinsko-pravnih odnosa.

Uređenje lokalnih putova, problem parkinga, stipendije za studente…

Zajko Čorbadžić iz Šćipa uputio je nekoliko zahtjeva za rekonstrukcijom i izgradnjom lokalnih putova, kao što je put Uzdol-Here. Jedan od prijedloga je i formiranje umjetnog jezera u Banjalučici, što bi, smatra Čorbadžić bila velika korist za općinu, a i mještani bi bili zadovoljni. Poseban bi utjecaj bio na Uzdol, Šćipe itd. Prof. Zoran Stojanović također se osvrnuo na put od groblja do Hera, te na lokalni put Ljubunci-Uzdol, kao i na rješavanje problema parking prostora u gradskoj zoni te stare ruševne objekte. Iz Općine Prozor-Rama su kazali kako projekt “Ramskog trga” uključuje i dvoetažnu garažu za 40 do 50 mjesta. Parking mjesto za autobuse i putničke automobile planira se izgraditi i na kupljenom zemljištu u neposrednoj blizini novog vrtića.

Iza Pilav se u svom izlaganju osvrnula na ulicu Matije Gupca ili Varoš. Apelirala je na njeno uređenje te zatvaranje potoka na toj dionici. Također je uputila na komunalne službe koje prilikom čišćenja snijega zatrpavaju određeni dio lokalnih putova u tzv. Gornjoj Varoši. Pilavova je navela kako je prethodno uputila Zahtjev na adresu Općine za prijevoz djece na relaciji Grad-Borovnica, a koja nastavu slušaju u poslijepodnevnim satima, obzirom da ulica nema rasvjetu te smatra kako pješačenje na toj dionici predstavlja opasnost. Zahvalila je Općini na odličnoj suradnji i pomoći OŠ “Alija Isaković” te apelirala da se uvede stipendiranje srednjoškolaca. Općina je uputila pohvalu za ideju te naglasila kako je u planu stipendiranje srednjoškolaca, a prije svega onih koji će upisivati struke koje će biti potrebne za rad u pogonu GS “Rama” čije se otvaranje očekuje u 2022. godini. Prema riječima vlasnice Snježane Köpruner otvaranje pogona se očekuje u rujnu 2022. godine.

Pitka voda, radari, kapela, subvencija veterinarskih usluga

Jedan od upita se odnosio na nabavku radara na dionici na kojoj magistralna cesta prolazi od kružnog toka prema Makljenu. Pješaci i dalje moraju koristiti magistralnu cestu na kojoj su zabilježena divljanja, a zamolba se odnosila na financiranje radara u vrijednosti od 30 tisuća maraka. Općina je izrazila želju za nabavkom dvaju radara, iako je to nadležnost županije, a u razgovoru s Policijskom stanicom Prozor pokazala se volja za nabavkom radara koji bi se postavili na magistrali i u samom centru grada.

Muamer Kukić, direktor Javnog prijevoza uputio je prijedlog da se sredstva za dotaciju za autobusni kolodvor povećaju sa 150 na 200 tisuća KM. Kukić je također istaknuo kako pod stavkom Sredstva za nabavku opreme, Javni prijevoz nije naveden, a bilo bi dobro da se određena sredstva planiraju, zbor starijih vozila, općih poskupljenja. Javni prijevoz također planira poboljšanje radionice ili obnove voznog parka. Kukić je također dodao kako je određeni broj nadstrešnica izrađen i pripremljen te čeka postavljanje. Općina je kazala kako je u tijeku utvrđivanje lokacija za postavljanje nadstrešnica, nakon čega će se krenuti u postavljanje istih.

Vijećnik Tomislav Džalto još jednom je ukazao na potrebu dovođenja pitke vode u naselja Rat i Ustirama te kako smatra da postoje tehnički uvjeti za produžetak vodovoda u Gračacu. Iz Općine je dobio pozitivan odgovor kako će Općina sudjelovati financijski, ali traži dogovor Mjesnih zajednica Gračac i Ustirama.

Filip Šimunović je ispred Mjesne zajednice Jaklići uputio pitanje o realizaciji projekta kapele u mjesnom groblju te uređenje lokalnog puta puta do groblja, obzirom da je za isti dobivena suglasnost. Iz Općine je stigao odgovor kako je izgradnja kapele predviđena u sredstvima za pomoć vjerskim zajednicama.

Jedan od upita je stigao i iz lokalne veterinarske stanice, a odnosio se na Zahtjev za subvencijom veterinarskih usluga kao što su sterilizacija, kastracija, čipiranje, vakcinacija protiv bjesnoće i dr. Iz stanice su također ukazali na problem lutalica kao na problem koji treba prepoznati na vrijeme.

NACRT PRORAČUNA 2022
Proračun općine Prozor-Rama za 2022. godinu sastoji se od:

PRIHODI 30.781.000,00 KM
RASHODI 30.781.000,00 KM

Rashodi, kada su u pitanju bruto plaće i naknade troškova zaposlenih, iznose 2.626.000,00 KM, dok npr. izdaci za materijal i usluge kao što su komunikacije, komunalije, prijevoz, gorivo, osiguranja, bankovne usluge itd. iznose 1.431.000,00 KM.

Tekući transferi

Kako je općina Prozor-Rama jedna od rijetkih koja nudi besplatan prijevoz učenicima, najveći se iznos izdvaja upravo za tu stavku 800.000,00 KM, iako bi takva obaveza pripadala HNŽ, koja bi općini Prozor-Rama trebala isplatiti gotovo 8 milijuna maraka duga upravo za ovu stavku. Za stipendije je predviđen iznos od 300.000,00 KM, dok će vrtić dobiti 370.000,00 KM, a za potpore pri upisu djece u prvi razred osnovnih škola 25.000,00 KM.

Kada su u pitanju sport i kultura, najviše se izdvaja za sport 500.000,00 KM, a zatim za Kulturno-sportski centar tj. Dom kulture 255.000,00 KM. Gradska će knjižnica prema proračunu za 2022. godinu dobiti 115.000,00 KM. Za zaštitu kulturnog naslijeđa izdvojit će se 50.000,00 KM.

Kada su u pitanju socijalna i zdravstvena skrb, najviše sredstava se izdvaja za Dom zdravlja – stanicu hitne pomoći, hemodijaliza 450.000,00 KM, a zatim za Centar za socijalni rad Prozor-Rama s drugim institucijama za socijalni rad 370.000,00 KM

Ostali transferi

Prema Nacrtu Proračuna za 2022. godinu, Vatrogasno društvo dobiva 320.000,00 KM, političke stranke dobivaju 120.000,00 KM, a vjerske zajednice 100.000,00 KM.  Udruge proistekle iz rata dobivaju 45.000,00 KM.

Kapitalni transferi županiji

Ukupno će se za kapitalne transfere izdvojiti 1.570.000,00 KM, a od toga ide 450.000,00 KM ka županiji i sudjelovanje u izgradnji na regionalnim putovima R-418 i R-418b. Za neprofitne organizacije, kao što su osnovne škole i sl. izdvojit će se 670.000,00 KM, od toga se najviše odnosi na sanaciju i izgradnju OŠ fra Jeronima Vladića Ripci i OŠ Šćipe. Na izgradnju i rekonstrukciju objekata kulturne baštine, vjerskih i pratećih objekata izdvojit će se 200.000,00 KM.

Kapitalni izdaci

Ukupni izdaci za kapitalne projekte iznose gotovo 14 milijuna, točnije 13.750.000,00 KM. Neki od izdataka su, Dječji vrtić – projektiranje i izgradnja 1.500.000,00 KM te Gradska tržnica 1.000.000,00 KM. Za izgradnju i održavanje lokalnih putova planirani su izdaci od 3.000.000,00 KM, dok će se za izgradnju vodovoda Gornja Rama, izgradnju gradske i ostale kanalizacijske i vodovodne mreže – crpilište Krupić izdvojiti 1.300.000,00 KM. Za projektiranje i izgradnju uređaja za pročišćavanje izdvojiti 1.500.000,00 KM.

Rekonstrukcija i održavanje

Za podstavke iz ove stavke planirano je više od 2 milijuna KM, od toga upravo najveći dio odlazi za rekonstrukciju gradskih ulica 2.000.000,00 KM. Za uređenje pročelja na gradskim ulicama izdvojit će se 200.000,00 KM.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar