Ogorčenje, BiH čeka velika kriza

Ogorčenje, BiH čeka velika kriza

Prema  preliminarnim rezultatima Središnjeg izbornog povjerenstva Bosne i Hercegovine, koji su objavljeni u ponedjeljak, novi članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine su Šefik Džaferović (SDA) s 37,30 posto, Željko Komšić (DF) s 51,14 posto i Milorad Dodik (SNSD) s 54,06 posto.

Tako je Željko Komšić pobijedio u utrci za hrvatskog člana predsjedništva BiH, osvojivši 45.000 glasova više od glavnog konkurenta Dragana Čovića. Za kandidata Demokratske fronte Komšića glasovalo je više od 168 tisuća, a za predsjednika HDZ BiH Čovića nešto manje od 123 tisuće birača ili 37,31 posto, dok je Diana Zelenika (HDZ 1990) osvojila 6,46 posto, Boriša Falatar (Naša stranka) 3,56 posto i kao zadnji s marginalnom potporom Jerko
Ivanković Lijanović (Radom za boljitak) 1,53 posto.

U postocima, Komšić tako osvaja 51 posto, a Čović 37 posto glasova, tako da na ishod izbora ne može utjecati ni oko 24 tisuće glasova Hrvata iz BiH koji žive u inozemstvu i mogli su glasovati putem pošte. Konačni podaci o odazivu na ovogodišnje izbore u BiH govore kako je on bio je 53,36 posto na razini BiH, pri čemu je u Federaciji BiH zabilježen nešto niži odaziv jer je tamo glasovalo 51 posto od ukupnog broja upisanih birača, dok je u Republici
Srpskoj to učinilo njih 57 posto.

Među kandidatima za člana Predsjedništva iz reda bošnjačkog naroda Denis Bećirević (SDP) dobio je 33,37 posto, Fahrudin Radončić (SBB) 12,89 posto, Mirsad Hadžikadić 9,43 posto, Senad Šepić 5,41 i Amer Jerlagić 1,61 posto.

Za člana Predsjedništva iz Republike Srpske Mladen Ivanić (kandidat Saveza za pobjedu) je osvojio 42,79 posto, Mirjana Popović 1,64 posto i Gojko Kličković 1,51 posto. Za članove Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog i hrvatskog naroda obrađeno je 80,59 posto biračkih mjesta, a za člana Predsjedništva iz reda srpskog naroda obrađeno je 84,33 posto biračkih
mjesta. Izlazak na Opće izbore na razini BiH iznosi 53,36 posto građana, u FBiH 51,25 posto, u Republici Srpskoj 57,30 i Brčko distriktu BiH 46,81 posto.

Tako je ono što se i pretpostavljalo, iako su se samo rijetki ili pak politički naivni nadali da bi ovog ovaj puta moglo biti drugačije, čelnik probošnjačke Demokratske fronte Željko Komšić, suprotno većinskoj volji hrvatskog biračkog tijela u BiH, koje je svoj glas dalo njegovu protukandidatu, aktualnom hrvatskom članu Predsjedništva BiH i kandidatu HDZ-a BiH i HNS-a Draganu Čoviću, po treći put zasjest u fotelju hrvatskog člana  Predsjedništva BiH.

Jer kako potvrđuju do sada prebrojani glasovi, Komšić je i ovaj puta izabran u većini glasovima koji ne dolaze s većinski hrvatskih područja Federacije BiH. Tako je Komšić u Posušju dobio 43 glasa, u Tomislavgradu 182, a Čitluku i Neumu 36, odnosno 35. Zanimljivo je da je u Grudama Komšić dobio 40, u Širokom Brijegu 62 glasa, a u Čapljini čak 654 glasa. U Novom Travniku dobio je 1.559 ili 15,87%, Busovači 1.423 glasa ili 19,64%, Jajcu 1.396 ili 15,72 i Vitezu 1.355 ili 14,08%. Zanimljiv je podatak da je Željko Komšić u Mostaru osvojio 6.826 glasa ili 18.45 posto, više glasova od kandidata SDA Šefika Džaferovića koji je dobio 5.917 glasova(15.99%). Prema do sada obrađena 147 glasačka mjesta u Gradu Mostaru pobijedio je Dragan Čović (HDZBiH), koji je osvojio je 15.228 (41,16%) glasova

A u svom prvom obraćanju, nakon što je bilo bjelodano da je pobijedio Čovića, u nedjelju večer Komšić je u svom izbornom stožeru novinarima izjavio kako želi služiti svim građanima BiH.

-Tu sam da budem svima na raspolaganju bez obzira jesu li glasovali za mene, protiv mene ili nisu nikako, ili nisu uopće mogli s obzirom na naše ustavno uređenje- kazao je Komšić. Poslao je i poruku Hrvatima u BiH, s naglaskom na Hrvate u Središnjoj Bosni i zapadnoj Hercegovini.

-Naš ustavni sustav je takav da mi je omogućio da se ovdje nađem. Nemate razloga za strah i brigu. Ja sam vaš predsjednik bez obzira glasovali vi za mene ili ne – poručio je Komšić, valjda i sam svjestan kako nema izborni legitimitet hrvatskog naroda da ga iznova predstavlja u najvišem izvršnom tijelu vlasti u BiH. Dan nakon izbora Komšić je ponovo opleo pos susjedima kazavši kako BiH ima pravo tužiti Hrvatsku Međunarodnom sudu za pravo mora u
Hamburgu.

-Imamo pravo tužiti Republiku Hrvatsku Međunarodnom sudu za pravo mora u Hamburgu, jer je dva puta prekršila kao država Međunarodnu konvenciju o pravu mora povlačenjem morske granice.

Zašto se to veže za Pelješki most? Zato što to koristite kao adut, nećete utvrditi granicu na moru, nećete ispoštovati čak sporazum Tuđman-Izetbegović o morskoj granici. Jer da poštujete taj sporazum, znate preko kojeg mora bi išao taj Pelješki most – preko bh. Mora- rekao je Komšić u intervju HRT-u.
Drugi “državnički” potez koji je najavio je zatvaranje Ureda hrvatskog člana Predsjedništva BiH u Mostaru, a kojeg je otvorio Čović u skladu s Odlukom Predsjedništva BiH. Srpski član Predsjedništva BiH ime svoj Ured u Banja Luci.
Njegova glavni takmac, predsjednik HDZ-a BiH i kandidat za hrvatskog člana Predsjedništva BiH Dragan Čović u izbornoj noći izjavio je kako ga žalosti “što su Bošnjaci izabrali dva člana Predsjedništva BiH”.

-Ne možete Hrvatima birati legitimnog predstavnike ni u Dom naroda ni u Predsjedništvo. To je put nazadovanja. To je i poruka međunarodnoj zajednici-rekao je Čović nakon što je bilo jasno da je ove izbore izgubio.

-Mi smo se dugo zalagali za izmjene Izbornog zakona kako bismo definirali ulogu hrvatskog naroda”, rekao je i naglasio kako se sada vidi kakva je mogućnost u rukama brojnijeg naroda kad je u pitanju ovakav Izborni zakon. Vjerujem da će u bošnjačkom narodu biti dovoljno mudrih ljudi da će shvatiti da ovo nije dobro za bošnjački narodi i za BiH jer može izazvati veliku krizu – rekao je Čović i dodao kako će “znati odgovoriti na korektan i mudar način, razmišljajući o zaštiti hrvatskog naroda na svakom dijelu BiH”.

Čović je naglasio kako ga žalosti što “prijatelji Bošnjaci” nisu razumjeli ono što su Hrvati govorili, ali da je usprkos tome zadovoljan osvojenim glasovima među hrvatskim biračkim tijelom, koja će, kako je rekao, prijeći 80 posto glasačkog tijela Hrvata.

-Imamo ogromnu odgovornost zahvale svakom tko se pojavio na biralištima i moja je velika odgovornost prema svakome od glasača iz hrvatskog naroda. Nadam se da su i oni koji su drugačije razmišljali među Hrvatima da su shvatili kakvu su poruku dobili od naroda- rekao je Čović.

Ivan Vukoja, iz Institut za društveno-politička istraživanja (IDPI) iz Mostara, komentirajući za Slobodnu Dalmaciju izbor Željka Komšića, kako naglašava,  za drugog bošnjačkog člana Predsjedništva BiH kaže kako je to čin brutalnoga kršenja Daytonskog sporazuma i Ustava BiH, odnosno temeljnoga načela toga ustava, načela konstitutivnosti naroda.

-Konstitutivnost naroda podrazumijeva i zahtjeva međusobnu jednakopravnost konstitutivnih naroda. Činjenica da Bošnjaci u tročlanom Predsjedništvu BiH imaju dva člana a Hrvati nemaju niti jednoga neporeciv je dokaz da Hrvati nisu jednakopravni s Bošnjacima. Ako nisu jednakopravni onda nisu ni konstitutivni jer konstitutivnosti nema bez jednakopravnosti u onim tijelima vlasti koja su po Ustavu BiH namijenjena legitimnom predstavljanju konstitutivnih naroda. Spomenuta tijela su domovi naroda na entitetskoj i državnoj razini te tročlano Predsjedništvo BiH. Dakle, čin kršenja hrvatske konstitutivnosti je čin kršenja Daytonskog sporazuma i Ustava BiH. Stoga je izbor Željka Komšića za drugog bošnjačkog člana Predsjedništva BiH antidaytonski i protuustavan, odnosno, nelegitiman i nelegalan-eksplicitan je Vukoja, dodajući kako, slijedom toga, fakturu za političku i institucionalnu krizu koja će nastupiti treba poslati onima koji su omogućili, podržavali i izvršili ovaj antidaytonski i protuustavan čin.

Komentirajući pobjedu Željka Komšića za hrvatskog člana Predsjedništva BiH, u gotovo prijetećem tonu, uz ovacijama svojih pristaša odnosno “tekbirima” i pokličima “Allahu Ekber”, čelnik SDA Bakir Izetbegović poslao je neizravnu poruku Hrvatima i Srbima u BiH, izjavivši “kako BiH nije skrojena po željama Dragana Čovića i HDZ-a BiH, kako Bošnjaci također nisu zadovoljni jer ih je preko 50 posto, a imaju tek trećinu vlasti u BiH te kako Bošnjake iritira
postojanje RS-a.

Svoju pobjedu u izbornoj noći vrlo brzo je nakon zatvaranja birališta proglasio Milorad Dodik, kandidat Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz entiteta Republika Srpska.

“Ova je pobjeda čista kao suza”, rekao je Dodik. Prema podacima SNSD-a na osnovu 85 prebrojanih glasova Dodik ima 56 posto, dok njegov protukandidat Mladen Ivanić ima 44 posto glasova. Dodik je istakao da je u pitanju nedostižna razlika od 70.500 glasova jer je on osvojio 330.890, a Ivanić oko 260.197 glasova.

-Očekujem da će konačna razlika biti oko 80.000 za člana Predsjedništva, a za predsjednika RS oko 50.000″, rekao je Dodik.

-Zalagati ću se za poziciju RS broj jedan u BiH i moja deviza će biti RS prije svega. Republika koja će se baviti zaštitom ustavnog poretka i svog položaja u BiH odbacivati svaku vrstu nametanja, a sve što je nametano postaviti na dnevni red ponovo za dogovor. Ukoliko tako ne bude u BiH će biti teško napraviti napredak. Ne zanima me ko su izabrani članovi iz druga dva naroda, ne kalkuliram s tim, kalkuliram sa voljom naroda koji je meni dao podršku”, rekao je Dodik. Ponovio je da “ide tamo kao predstavnik srpskog naroda i tako ću se ponašati”.

-Želim da uspostavim dobru komunikaciju, vjerujem da BiH možda i može da postigne neki napredak ukoliko se budu uvažavali jednako svi”, kazao je on. Odgovarajući na pitanja novinara rekao je i da će se prije svega zakleti Narodnoj skupštini RS, a da će u zgradi gdje bude sjedio morati da stoji zastava RS. Rekao je i da je već razgovarao i s Aleksandrom Vučićem, predsjednikom Srbije, te da će se sa njim sastati možda i prije nego s drugim članovima Predsjedništva.

Dan nakon izborne noći Dodik je izjavio kako će napraviti partnerstvo sa HDZ-om i sa strankom “koja bude većinska kod Bošnjaka”.

-Napravit ćemo partnerstvo sa HDZ-om, ne vidim zašto ne bi bio strukture Vijeća ministara i rukovodstva Parlamenta. Ako SDP bude većinski kod Bošnjaka, biće SDP, ako bude SDA, nemam ništa protiv. Ja to ne mogu birati, bitno nam je da imamo čvrstu politiku koja će se tamo voditi”.

Međutim, aktualni član Predsedništva BiH, Mladen Ivanić, koji je izgubio od Dodika u utrci za još jedan mandat u kolektivnom šefu države BiH, ne priznaje poraz. On je u izbornoj noći izjavio kako je još rano za proglašenje pobjede, jer, kako je rekao, Dodik vodi za oko 30.000 glasova, i najavio je da će tražiti ponovno prebrojavanje glasova.

-Još je rano za proglašenje pobjede”, rekao je Ivanić, dodajući da se nešto nelogično događalo, naročito, kako je rekao, na području izborne jedinice 7 (Zvornik). Ivanić najavljuje da će tražiti ponovno prebrojavanje glasova i da još nije sve poznato. Postoje, kazao je, i glasovi u odsustvu.

/Izvor. M. Landeka, Slobodna Dalmacija/

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar