Orah – mali plod skriva tisuće tajni dobrog zdravlja

Orah – mali plod skriva tisuće tajni dobrog zdravlja

Polažete li ispite na fakultetu ili radite odgovoran posao, orasi će poboljšati memoriju i koncentraciju, ako ste na dijeti oni će u najtežim trenutcima ugasiti glad… Uvrstite li ovu namirnicu na dnevni meni, pozdravite se sa stresom i upalama….

Orasi su daleko zdraviji od brazilskih oraščića, pistacija, pekan oraha, kikirikija, badema, makadamija, cashew oraščića i lješnjaka, poručuju znanstvenici.

Orah čuva zdravlje srca i krvnih žila

Prema procjenama je samo četvrtina šalice oraha izvor 90 posto dnevnih potreba omega-3 masnih kiselina koje štite srce smirujući upale te drži razinu kolesterola u normalnim granicama.

Orasi sadrže arginin, esencijalni aminokiselinu koja smanjuje visoki tlak. Ova omiljena grickalica sadrži četiri do 15 puta više vitamina E nego drugi orašasti plodovi, a osim što štiti srce i krvne žile, ovaj je vitamin jednako dobar za plodnost.

Mozak voli orahe

Muči li vas pamćenje, na svakodnevni meni uvrstite orahe. Otprilike 15 velikih polovica oraha može pomoći smanjiti oštećenje pamćenja povezano sa starenjem. Možda postoji razlog zašto ovaj plod izgleda kao mozak!

Ako ste na dijeti – jedite orahe

Orasi su također odličan dijetalan izvor vlakana, magnezija, B vitamina, vitamina E i drugih antioksidansa. Orasi jesu kalorični, ali ako ih koristite kao zamjensku hranu (istog broja kalorija) nećete se debljati. 500 kalorija u orasima je isto što i 500 kalorija u kolačima, s tim da su orasi sigurno zdraviji izbor. Znanstvenici sa sveučilišta u Kaliforniji otkrili su da samo 4 do 5 polovica oraha uspješno umanjuje osjećaj gladi – što će na kraju utjecati na unos kalorija u organizam.

Bez stresa, molim!

Prehrana bogata orasima i orahovim uljem može pripremiti organizam za bolje podnošenje stresa, otkrili su znanstvenici Pennsylvania State Sveučilišta. Oni su prije svega željeli otkriti kako namirnice koje sadrže višestruko nezasićene masti utječu na krvni tlak tijekom mirovanja kao i za vrijeme stresa.

Oznake

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing