• Olimpijske medalje u Tokiju napravljene od reciklirane elektronike
  • Olimpijske medalje u Tokiju napravljene od reciklirane elektronike

Olimpijske medalje u Tokiju napravljene od reciklirane elektronike

Malo ko zna da je zlatna olimpijska medalja u stvari napravljena od čistog srebra i posjeduje samo šest grama pozlate. Srebrna medalja ne laže nikoga i zaista je srebrna, dok je bronzana medalja legura koja se sastoji od 95% bakra i 5% cinka (prava legura bronze ima 12% kalaja i malo drugih metala kao što su aluminijum, nikl ili cink).

Vrijednost Olimpijskih medalja najmanje ima veze sa materijalom od kojeg je napravljena, ali ove godine medalje koje dobijaju najbolji od najboljih na svijetu napravljene su od reciklirane elektronike. Potrošačko društvo današnjice generiše ogromne količine elektronike koja se baca na dnevnom nivou.

Plemeniti metali često korišćeni za elektroniku

Ono što malo ko zna je da su plemeniti metali visokoprovodljivi, a pojedini imaju poželjna svojstva kao što je antikorozivnost. Specijalizovanim elektrolitičkim procesima se iz elektronike mogu odvojiti plemeniti metali, koji se onda mogu koristiti u druge svrhe. U ovom slučaju za sjajna odličja vrhunskih sportista.

Prvi sportista koji je dobio zlatnu medalju na ovogodišnjim Olimpijskim igrama i prvi sportista koji je dobio zlatnu medalju napravljenu od reciklirane elektronike je japanska takmičarka u disciplini vazdušna puška 10 m za žene Kijan Jang.

Izvor: mondo.ba

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar