Oni su političari i BiH je za njih Švicarska!

Oni su političari i BiH je za njih Švicarska!

Nakon što su relevantna istraživanja pokazala kako je za mjesec dana života u FBiH prosječnoj obitelji potrebno preko 1500 KM, premijer je odlučio da tako više ne može! I umjesto da poradi na ekonomiji, on je odlučio ”poraditi na građanima”, malo ih obrazovati i ukazati im kako su rasipni, kako troše na nepotrebno poput goriva, telefona, piva i kave, piše Jurica Gudelj u kolumni za Dnevnik.ba

Njima je Bosna i Hercegovina Švicarska. Oni žive u svome paralelnom svijetu koji nema puno veze s našim. Oni ne vode računa o tome koliko su ovaj mjesec struje potrošili, koliko vode, koliko telefona. Oni ne vode statistiku neplaćenih računa, niti se brinu hoće li gazdi smetati što se s kirijom kasni 15 dana. Oni ne znaju ni kako je to kad plaća kasni, niti što to znači biti potplaćen ili nikako plaćen za krvavi rad. Oni ne znaju ni kako je to kad ti netko otme tvoju teško zarađenu plaću. Oni ne znaju ni kako je to kad sedam dana nakon plaće para već nema – jer moralo se, recimo, registrirati auto.

Oni su politička kasta i za njih je Bosna i Hercegovina najbolja zemlja na svijetu. Švicarska i Norveška u jednom! Prema njihovu viđenju, to je zemlja glupih i šutljivih ljudi koji na ulice izlaze samo za interese drugih. Prema mišljenju političke kaste, ”obični čovjek” je tu radi političara i njihovih familija, prijatelja, kumova i vojske uhljeba, a ne obratno. Prema mišljenju političara, u BiH se sasvim solidno živi s 450 KM, i još se k tomu i rasipa.

„Građani su jednostavno bezobrazni i tako im i treba kad su lijeni i rasipini. Naša djeca zato studiraju vani, da se ne miješaju s ovdašnjim šljamom“, smatra zamišljeni pripadnik bh. političke kaste.

Sve smo mi to i prije znali i nije nam to morao otkrivati premijer FBiH Fadil Novalić – čovjek koji je bez imalo srama (đon-obraz?) rekao da se građani FBiH rasipaju jer eto svoj novac troše, između ostaloga, na gorivo, telefon, kavu, pivo, vino…

Rekao je to čovjek koji je na čelu vlade entiteta  u kojem ne funkcionira ama baš ništa osim korupcije, uhljebljavanja i zaduživanja. Rekao, nije se posramio, i ostao na funkciji. Premijer misli kako građanima FBiH treba novac samo za ulje, brašno, sol i šećer. Sve preko toga je luksuz i rasipanje.

Uvjeren sam da i on svoju plaću od preko 4.000 maraka (plus razne beneficije) troši upravo samo na ulje, brašno i šećer. Vozi ga službeni auto, pa ne troši na gorivo. Isto vrijedi i za telefon. A pošto je pripadnik političke kaste, vjerojatno ima ”popust” gdje god dođe – jer tko se želi zavađati s premijerom?

Nakon što su relevantna istraživanja pokazala kako je za mjesec dana života u FBIH prosječnoj obitelji potrebno preko 1500 KM, premijer je odlučio da tako više ne može! I umjesto da poradi na ekonomiji, on je odlučio ”poraditi na građanima”, malo ih obrazovati i ukazati im kako su rasipni, kako troše na nepotrebno poput goriva, telefona, piva i kave.

Nije premijer pomislio kako stanovnik FBIH ima i duh, a ne samo tijelo koje treba hranu. Nije pomislio  kako bi u životu jadnog stanovnika FBiH trebalo da koji dinar i ostane u džepu nakon što se kupi i plati osnovne životne potrebe.

No Fadil Novalić nije izuzetak. Tako o građanima vjerojatno misli većina bh. političara, istina ne svi, ali svakako većina. Njima su građani samo ”izborna baza” koju se zadovolji s kojim metrom tankog asfalta na seoskom putu do groblja. Zavara ih se da smo ”mi naši”  te da se borimo protiv ”njih i njhovih”. ”Baza” je dobila seoski puteljak i lažni osjećaj pripadnosti, a političar riješeno životno uhljebljenje.

Nije onda ni čudno što stanovnici ove zemlje dezertiraju od života u njoj. Zašto da netko troši svoje nabolje godine u ovakvoj zemlji s ovakvim vodstvom? Zašto da se više netko bori za bolje sutra ove zemlje?  To je Sizifov posao, jer bolje sutra neće doći, jednako kao što nije došlo niti jednog jutra u proteklih 25 godina. Ne treba ga očekivati ni sutra.

Na kraju će ovo ostati zemlja raznoraznih novalića i njima sličnih politički podobnih i podmazanih uhljeba. Oni su već danas sami sebi svrha.

Dnevnik.ba

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar