Općina Prozor-Rama i ove, 2017. godine isplaćuje 500 KM za novorođeno dijete

Općina Prozor-Rama i ove, 2017. godine isplaćuje 500 KM za novorođeno dijete

Potpora za majke rodilje u Prozoru – Rami u 2017. isplaćivat će se  u iznosu od 500 KM.

Iseljavanje žitelja iz Bosne i Hercegovine, napose Hrvata, poprima dramatične razmjere. Odlaze cijele obitelji, a odredište je Europa, ponajviše Njemačka. Brojni analitičari ukazuju na problem iseljavanja kao onaj koji će  najlošije utjecati na budućnost zemlje.

No, političari na razini države našli su druge probleme kojima se bave.  Rješavanje realnih poteškoća koji se nalaze pred narodima i građanima nije im na dnevnom redu.

Ovih dana i branitelji, bez imalo dlake na jeziku, optužuju hrvatske političare u BiH za sramno zanemarivanje potreba braniteljske populacije. General Zlatan Mijo Jelić kaže: „Hrvatskim političarima u BiH kladionice su važnije od branitelja“.

Ukratko, hrvatska politika na razini države, a tako i entiteta i županija, izgubljena je i otuđena od naroda. Iseljavanje naroda, bijeg od političke i radne nesigurnosti je prirodan rezultat takvih lutanja.

Mnogo toga je prepušteno općinama, onima koji stvarno i svakodnevno žive s narodom.

Prozor – Rama jedna je od onih općina koje traže načine da ublaže negativne trendove. Jednu od mjera, potporu majkama rodiljama za svako novorođeno dijete u visini od 500,00 KM izglasali su ovih dana vijećnici Općinskog vijeća Prozor- Rama. Načelnik, dr. Jozo Ivančević, već je ranije u proračunu za 2017. predvidio i osigurao sredstva za ovu vrstu potpore.

Ali, nije ovo jedina potpora koja može imati pozitivan učinak i na demografska kretanja, saznali smo iz općine Prozor – Rama.

Pomoć krene doista od rođenja djeteta kroz isplatu naknade od 500 KM majkama rodiljama. Ali, pomoć Općine nastavlja se tijekom života. Iz općinskog proračuna sufinancira se veći dio troškova Dječjeg vrtića. Za polazak djeteta u osnovnu školu isplaćuje se roditeljima jednokratna potpora u iznosu od 300 KM. Stalno se poboljšavaju uvjeti za školovanje djece – prijevoz djece na trošak Općine do škole i nazad, pomaganje pri ekskurzijama, ulaganje u opremanje škola…. Pomoć se nastavlja i u srednjoškolskom uzrastu – prijevoz učenika Srednje škole do škole i nazad na u cijelosti je trošak Općine. Učenici dobivaju potpore kroz projekte nevladinih udruga, kroz potpore za ekskurzije i slično. Studentska populacija podržana je stipendijama – prošle godine isplaćeno je oko 300 stipendija, a slično će biti i ove godine. Studentima se nakon završetka studija omogućava stjecanje radnog iskustva u obliku volonterskog rada u trajanju do godinu dana, na teret proračuna Općine. Do sada su odobravane i potpore za izradu doktorskih radova osobama koje se odluče za znanost.

Općina Prozor – Rama ima aktivnu ulogu u zapošljavanju svojih mladih. Od kraja 2008. godine do danas u javni sektor (lokalna uprava, sport, kultura, zdravstvo, i sl.) uposleno je 120 mladih osoba, a u realni sektor uz potporu Općine još oko 240 mladih. Potpore se dodjeljuju i za razvitak poljoprivrede, nastavljaju se potpore za zapošljavanje u proizvodni sektor.

Takav pristup zasigurno ima efekta. Nije općina Prozor – Rama jedina lokalna zajednica koja vlastitim snagama pokušava pomoći svojim žiteljima u ostanku u svojim domovima. Ima još općina i gradova sa sličnom proaktivnom politikom.

Vrijeme će pokazati mogu li ove iznimno pozitivne  mjere popraviti negativne učinke loše politike na višim razinama.  U svakom slučaju, dobro je da općina Prozor – Rama vodi pozitivnu  poticajnu politiku, na korist svojim sugrađanima koji odlučuju ostati, ne otići.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar