Općina Prozor-Rama za stipendije daje 150.000,00 KM

Općina Prozor-Rama za stipendije daje 150.000,00 KM

Studentski život je poseban: druženje, usvajanje novih znanja, vještina i metoda znanstvenog rada. Po završetku određenog fakultetskog ciklusa stječe se potvrda koja omogućuje daljnji razvoj kroz rad ili sudjelovanje u novom stupnju obrazovanja. No, studentski život je obilježen i borbom za financijsku skrb. Danas se više od 90 % studija plaća i to je težak zahtjev za skromne obiteljske prihode poglavito u našim uvjetima.

Općina Prozor-Rama već niz godina daje veliku potporu redovitim studentima. U proteklih 6 godina  dodijeljeno je 840 stipendija s ukupnim iznosom od 659.050,00 KM. 

Ovih dana je raspisan natječaj za dodjelu stipendiju s ukupnim fondom od 150.000,00 KM. Općina Prozor-Rama zasigurno zauzima vodeće mjesto po iznosu i broju  stipendija u BiH s obzirom na broj stanovnika.  Ovo stipendiranje nije samo potpora iz financijskih razloga nego i poticaj redovitosti i odgovornosti.
Valja naglasiti da stipendije dobivaju studenti koji se obrazuju skoro na svim sveučilištima u BiH i Hrvatskoj: Mostar, Sarajevo, Zagreb, Tuzla, Split…

Subvencioniranje kroz stipendije je učinkovitije i zastupa načelo jednakih mogućnosti u odnosu na zakonski upitno subvencioniranje smještaja u Studentskom domu u Mostaru. Povećan broj stipendija odgovor je općine Prozor-Rama  na pritiske za subvencioniranjem Studentskog doma u Mostaru. Po toj logici općina bi morala subvencionirati domove i u Sarajevu, Zagrebu i drugim mjestima gdje su smješteni studenti iz općine. Najučinkovitija potpora je izravna dodjela sredstava studentima koji su redoviti u svom radu. Nakon obrazovanja općina Prozor-Rama omogućuje odrađivanje pripravničkog staža.
 

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing